31.10.2024
Bábovka s voňavým perníkovým kořením a kakaem je něco, co byste měli na podzim rozhodně vyzkoušet. Díky dýňovému pyré a mandlové mouce je krásně vláčná a doslova se rozplývá na jazyku. Poprvé jsem ji pekla na halloweena a to je dovoleno v podstatě cokoliv. Já zkusila formu vysypat trochou kokosu a pak přidala ještě i maková zrníčka. Dopadlo to na jedničku. Málem jsem ji nestihla vyfotit.
Detail
5.9.2024
Zdravé svačiny jsou klíčem k tomu, aby naše tělo mělo dostatek energie a živin během celého dne. Pokud hledáte inspiraci na chutné svačiny bez lepku, koukněte na tento článek.
Detail
22.8.2024
Je jednoduchá, chybě-vzdorná (upeče ji snad úplně každý), výživná a skladná. Ideální na výlety, krátké i delší cesty. Koukni na naše tipy, jak ji vytunit do různých podob. Realizovat můžete i svoje výtvarné vlohy a ozdobit buchtu kousky zeleniny, bylinek a květin.
Detail
7.8.2024
Cuketový perník se u nás doma setkal s velkým ohlasem hned při své premiéře. Tento elegantní způsob zpracovaní cukety do dobrůtky, kterou nepohrdne ani zarputilí odpůrce zeleniny, řadím mezi zlato naší rodinné kuchařky. Perník je to voňavý, kyprý, vláčný a recept na něj bude po jeho ochutnání chtít i vaše ne bezlepková sousedka.
Detail
18.7.2024
Tato dobrota inspirována naší dovolenou v Bulharku vám v letních vedrech udělá líp než zmrzlina. Narozdíl od ní totiž nebsahuje žádný cukr, je plná antioxidantů, mikronutrientů, vlákniny, vody a to je přesně to, co naše horkem zatěžkávané tělo potřebuje. V Bulharsku, kde panovaly teploty 30+, jsme tarator jedli každičký den. Pokaždé na jiném místě a mám tak srovnání, které jsem ihned po návratu překlopila do vlastní verze.
Detail
26.6.2024
Období jahod, meruněk, třešní, rybízu a angreštu je tady a i s ním přichází sezóna marmelád. Sladké tvoření v kuchyni, které miluju. Domácí marmeláda je prostor pro kreativitu a kouzlení s chutěmi, které vás dosud možná ani nenapadli. Další informace a odkaz na naši oblíbenou „pomerančovou“ marmeládu s divokých špendlíků najdete v článku.
Detail
12.6.2024
Pak jste tady správně. Koukněte na několik rad založených na naší už desetileté zkušenosti s cestováním bez lepku. V článku najdete i moji ověřenou pohotovostní zásobu potravin, kterou sebou při cestování autem vozím. A moje tipy, jak se zařizujeme, když na dovolenou letíme.
Detail
20.5.2024
S tímto receptem jsem dlouho čekala na nějakou speciální chvíli. Prošvihla jsem Vánoce, Velikonoce, narozeniny a tak nebudu už déle otálet a pouštím ho do světa na Světový den včel. Pojďte si spolu s námi uvědomit, jak velký význam pro nás mají včely. Bez jejich opylování by nedozrála většina ovoce ani další zemědělské plodiny a květena. Léčivý med, pyl, propolis a vosk jsou jen dalším zdraví prospěšným bonusem, který nám tyto dělnice přírody poskytují. Recept na bezlepkový medovník najdete zde.
Detail
23.4.2024
Znáte ji ze školní jídelny. Možná jste však zapomněli, jak moc dobrá a přitom výživná může být. Pokud do ní použijete zbytečky toho, co máte doma, tak je to i eko-nomické a eko-logické řešení. Prošmejděte lednici a spíž, proběhněte zahrádkou a natrhejte bylinky. Zapojte děti a dochuťte si polévku přesně podle sebe klidně až na talíři.
Detail
30.10.2023
Právě teď uprostřed dýňobraní je ten nejlepší čas zařadit dýně do svého života a to nejen v podobě halloweenského strašidýlka. Dýně je totiž super potravina a navíc lokální. Pojďte se podívat na eat fit dýňové tipy.
Detail