Ekvádorské kakao je označováno za jedno z nejkvalitnějších, má výjimečnou chuť i aroma. Je vyrobeno z nepražených ekvádorských kakaových bobů (odrůda Arriba Nacional) v RAW kvalitě a obsahuje minimálně 10% kakaového másla. RAW kakao je jednou z nejkomplexnějších potravin na světě, obsahuje široké spektrum minerálů, vitamínů a antioxidantů a má na lidský organismus stimulující a spokojenost vyvolávající vliv. Pamatujete si, kdy jste naposledy pili kakao? A jak Vám bylo?
Podívejme se na proces jeho výroby, jak jej popisuje sám výrobce. Kakaový prášek vzniká lisováním kakaové hmoty. Při tomto procesu se oddělí kakaové máslo cca 45% a zbytek hmoty, která zůstane, je tzv. kakaový koláč (torta, cocoa cake), který obsahuje cca 10 až 12 % kakaového másla. Po rozemletí "koláče" vzniká kakaový prášek. POZN.: Při výrobě kakaových produktů (hmota, máslo, prášek) nedochází při jejich zpracování k teplotě vyšší než 42 st. Nejedná se o holandské kakao, které je alkalizované (při této metodě se snižuje obsah zdraví prospěšných flavonoidů, které mají antioxidační účinek).
Použití kakaa v kuchyni asi všichni známe, přesto si neodpustím pár EAT-fit tipů.
- 0,5 lžičky kakaa si přimíchejte ráno do kaše, oslaďte a ozdobte například mangem, papájou, meruňkou a kešu ořechy. Bude to pastva nejen pro oči.
- Zkuste si udělat smoothie jen z banánu, kefíru, 1/4 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky kakaa a lžičky datlového sirupu.
- Přidejte 1 lžičku prosítého kakaa do EAT-fit linecké směsi, zpracujte jako obvykle a získáte skvělé kakaové těsto například na išlské dortíky nebo kakaový korpus pro mřížkový koláč.
- Obarvěte kakaem část těsta při přípravě bábovky a udělejte si radost mramorovaným kouskem.
Pokud máte nějaké další tipy, sdílejte, rádi je sem přidáme.
Kód: | 151 |
Výrobce: | Čokoládovna Troubelice |
Země původu: | Ekvádor |
Složení: | Složení: Kakaový prášek se sníženým obsahem tuku. Obsah kakaového másla minimálně 10%. |
Velikost balení: | 200 g |
Skladování: | Skladujte na suchém a temném místě |
Energetická hodnota (kj/kcal): | 1450/349 |
Tuky (g): | 13.1 |
Z toho kyseliny (g): | 7.86 |
Sacharidy (g): | 14.6 |
Z toho cukry (g): | 0.45 |
Vláknina (g): | 37.2 |
Bílkoviny (g): | 24.65 |
Sůl (g): | 0.05 |
Alergeny | bez alergenu |