Xantanová guma neboli xantan je přírodní látka, která se získává fermentací sacharidů za pomoci bakterie Xanthomonas campestris. Je to prášek bez chuti a zápachu, který umí s bezlepkovým těstem vyslovená kouzla. Xantan na sebe váže vodu a pomáhá těstu bez lepku dodat chybějící elasticitu a prodlouží trvanlivost finálního výrobku. A jak se s touto vychytávkou pracuje? Xantanový prášek používáme v poměru 1-2 g na 500 g mouky, promícháme s moukou a dále postupujeme obvyklým způsobem.
Dlouho jsem se xantanu (i guaru) vyhýbala. Říkala jsem si, že můžu přece péct bezlepkově i bez něj. Ano, můžu, vězte však, že s trochou xantanové gumy Vám to bezlepkové pečení půjde o kousek lépe. Stále nevidím důvod jej přidávat do palačinek, bábovky, vánočního cukroví a spousty dalších bezlepkových výrobků, protože to jednoduše není potřeba. Ale třeba taková vánočka nebo rohlíky se Vám s touto vychytávkou budou tvarovat o poznání lépe.
Xantan může být také dobrou volbou pro ty, co nemohou při svém pečení používat psyllium, chia nebo lněnou vlákninu.
Dlouho jsem se xantanu (i guaru) vyhýbala. Říkala jsem si, že můžu přece péct bezlepkově i bez něj. Ano, můžu, vězte však, že s trochou xantanové gumy Vám to bezlepkové pečení půjde o kousek lépe. Stále nevidím důvod jej přidávat do palačinek, bábovky, vánočního cukroví a spousty dalších bezlepkových výrobků, protože to jednoduše není potřeba. Ale třeba taková vánočka nebo rohlíky se Vám s touto vychytávkou budou tvarovat o poznání lépe.
Xantan může být také dobrou volbou pro ty, co nemohou při svém pečení používat psyllium, chia nebo lněnou vlákninu.
Kód: | 176 |
Výrobce: | Natural Jihlava |
Složení: | xantan 100% |
Velikost balení: | 100 g |
Skladování: | Skladujte na suchém a temném místě |
Energetická hodnota (kj/kcal): | 1344/320 |
Tuky (g): | 0 |
Z toho kyseliny (g): | 0.3 |
Sacharidy (g): | 77.5 |
Z toho cukry (g): | -- |
Vláknina (g): | -- |
Bílkoviny (g): | -- |
Sůl (g): | 0 |
Alergeny | bez alergenu |