Blog
Bezlepková cuketová buchta na slano
22.8.2024
Cuketová buchta na slano je sázkou na jistotu
Je jednoduchá, chybě-vzdorná (upeče ji snad úplně každý), výživná a skladná. Ideální na výlety, krátké i delší cesty. Koukni na naše tipy, jak ji vytunit do různých podob.
Cukeťák, tak této dobrotě u nás doma říkáme, peču pravidelně dlouhé roky. V létě z vlastních nebo darovaných cuket. V zimě ideálně z bio cuket, které se dají pořídit za docela rozumnou cenu celoročně. Cukeťák peču většinou na večeři a to, co zbyde dojíme další den na svačinu. Manžel s cukeťákem jezdívá i na služebky. Do jedné krabičky si naskládá cukeťák a do druhé zeleninu na špalíčky. Je to rozhodně levnější a než se stavovat na McDonalds.
Cukeťák je navíc parádně variabilní. Nakrájet do něj můžete i šunku, salám nebo nastrouhat přebytky špekáčků. My v poslední době preferujeme vegetariánskou variantu se strouhaným uzeným tofu. V zimě baštíme cukeťák s kysaným zelím nebo kimchi.
SUROVINY na jeden klasický plech:
- 500 g cukety nastrouhané nahrubo
- 4 vejce
- 2-4 stroužky česneku
- 200 g jednodruhové bzlp směsi EAT-fit SPECIAL (nebo jednodruhová mouka + 4 g kypřícího prášku do pečiva)
- dvě velké špetky soli
- čerstvě mletý pepř dle chuti
- dvě lžičky sušené majoránky nebo tymiánu
- 200 g tvrdého sýra nastrouhaného nahrubo
- 6 lžic oleje (dávám řepkový nebo olivový z pokrutin)
Všechny suroviny dobře promícháme v míse a vyklopíme na menší plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů. Propečenost kontrolujeme špejlí.
Další tipy:
- Nejčastěji peču cukeťák z bezlepkové samokypřící směsi EAT-fit Special, nemusím pak už přidávát žádný kypřící prášek. Mám však vyzkoušeno i s polohrubou EAT-fit Universal a nebo jednodruhovkami z pohanky, čiroku nebo bezlepkového ovsa.
- Pro zvýšení výživové hodnoty můžete přidat i 200 g šunky, špekáček (co zbyl z grilovačky) nebo tofu. Množství ostatních surovin nemusíte měnit. Ubrala bych jen soli.
- Přidejte do těsta čerstvou nasekanou petrželkou, tymián nebo rozmarýn a budete opět někde jinde.
- Část cukety lze nahradit syrovým bramborem nebo mrkví. To dělávám v zimě, když mám menší cuketu z obchodu.
- Vajíčko by mělo jít nahradit vyšlehanou aquafabou (nálevem z cizrny), nemám to však vyzkoušeno.
Cuketový perník s krájecí čokopolevou
Cuketová bábovka s ostružinami
S přáním všeho dobrého
Eva Toman ♥