0,00 Kč0

Blog

Bezlepková cuketová buchta na slano

22.8.2024

Cuketová buchta na slano je sázkou na jistotu

Je jednoduchá, chybě-vzdorná (upeče ji snad úplně každý), výživná a skladná. Ideální na výlety, krátké i delší cesty. Koukni na naše tipy, jak ji vytunit do různých podob.

Cukeťák, tak této dobrotě u nás doma říkáme, peču pravidelně dlouhé roky. V létě z vlastních nebo darovaných cuket. V zimě ideálně z bio cuket, které se dají pořídit za docela rozumnou cenu celoročně. Cukeťák peču většinou na večeři a to, co zbyde dojíme další den na svačinu. Manžel s cukeťákem jezdívá i na služebky. Do jedné krabičky si naskládá cukeťák a do druhé zeleninu na špalíčky. Je to rozhodně levnější a než se stavovat na McDonalds.

Cukeťák je navíc parádně variabilní. Nakrájet do něj můžete i šunku, salám nebo nastrouhat přebytky špekáčků. My v poslední době preferujeme vegetariánskou variantu se strouhaným uzeným tofu. V zimě baštíme cukeťák s kysaným zelím nebo kimchi.

SUROVINY na jeden klasický plech:

  • 500 g cukety nastrouhané nahrubo
  • 4 vejce
  • 2-4 stroužky česneku
  • 200 g jednodruhové bzlp směsi EAT-fit SPECIAL (nebo jednodruhová mouka + 4 g kypřícího prášku do pečiva)
  • dvě velké špetky soli
  • čerstvě mletý pepř dle chuti
  • dvě lžičky sušené majoránky nebo tymiánu
  • 200 g tvrdého sýra nastrouhaného nahrubo
  • 6 lžic oleje (dávám řepkový nebo olivový z pokrutin)

Všechny suroviny dobře promícháme v míse a vyklopíme na menší plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů. Propečenost kontrolujeme špejlí.

Další tipy:

  1. Nejčastěji peču cukeťák z bezlepkové samokypřící směsi EAT-fit Special, nemusím pak už přidávát žádný kypřící prášek. Mám však vyzkoušeno i s polohrubou EAT-fit Universal a nebo jednodruhovkami z pohanky, čiroku nebo bezlepkového ovsa. 
  2. Pro zvýšení výživové hodnoty můžete přidat i 200 g šunky, špekáček (co zbyl z grilovačky) nebo tofu. Množství ostatních surovin nemusíte měnit. Ubrala bych jen soli.
  3. Přidejte do těsta čerstvou nasekanou petrželkou, tymián nebo rozmarýn a budete opět někde jinde.
  4. Část cukety lze nahradit syrovým bramborem nebo mrkví. To dělávám v zimě, když mám menší cuketu z obchodu.
  5. Vajíčko by mělo jít nahradit vyšlehanou aquafabou (nálevem z cizrny), nemám to však vyzkoušeno. 
Pokud byste z cukety raději něco sladkého, koukněte na tyto typy:

Cuketový perník s krájecí čokopolevou
Cuketová bábovka s ostružinami

S přáním všeho dobrého

Eva Toman ♥

Zpět