Blog
Upečte své první bezlepkové vánoční cukroví
18.12.2024
Je tady listopad a my se pomalu začínáme připravovat na Vánoce. Nakupujeme
první vánoční dárky, vybíráme ozdoby na stromeček a sepisujeme seznam vánočního
cukroví, které letos chceme upéct. Pokud jste se rozhodli tento rok nahradit klasické cukroví
bezlepkovým, je tenhle článek přesně pro vás.
Prozradím vám pět způsobů, jak si o Vánocích pochutnat na skvělém bezlepkovém
cukroví.
1. (Ne)kupte bezlepkové cukroví v obchodě
Věřím, že pokud nemáte s pečením bezlepkového cukroví žádnou praxi, připadá vám
možnost koupit ho v obchodě jako ta nejlepší varianta. Jenže z mých osobních
zkušeností vím, že kupovanému cukroví chybí často kvalitní suroviny i dobrá
chuť. Cukroví z obchodu bývá často plné škrobu a ztužených tuků, a zkrátka nikdy
nechutná tak dobře, jako to, které si upečete doma.
2. Nechte si upéct cukroví na zakázku
Pokud vám na vánoční pečení nezbývá čas ani energie, můžete si nechat bezlepkové
cukroví upéct na zakázku. V tom případě vybírejte cukrářky, které pečou z prvotřídních
surovin (bezlepková mouka, máslo, ořechy) a v bezlepkovém provozu.
Dejte si veliký pozor na to, aby zdánlivě bezlepkové cukroví z bezlepkových surovin
neobsahovalo lepek. Pokud totiž cukrářka nejdřív upeče několik várek „klasického“ cukroví,
a pak použije stejné vybavení (váleček, mísy, plechy, vykrajovačky, zástěra, rukavice)
bez důkladného očištění, dojde k přenosu většího než stopového množství lepku. Takové
cukroví není vhodné pro celiaka ani alergika.
Ideální je úplně oddělený prostor a pomůcky určené pouze pro práci s bezlepkovými těsty.
3. Kupte si hotovou směs
Chcete, aby to u vás doma na Vánoce vonělo cukrovím, ale pečení nepatří mezi
vaše oblíbené činnosti? Pak si můžete koupit hotové bezlepkové směsi, které vám
výrazně usnadní pečení, ale zároveň vás neochudí o ty pravé vánoční zážitky a
atmosféru.
Tip: Na eatfitshopu najdete směs na bezlepkové linecké cukroví i směs na
perníčky. Obě směsi obsahují kromě vyváženého mixu jednodruhových bezlepkových
mouk také cukr a koření, vy přidáváte už jen tuk a vejce. Za zmínku stojí také směs
Rustikal, která je skvělá na vanilkové rohlíčky nebo pletenou vánočku.
Recepty na cukroví i vánočku jsou k vytištění zde.
4. Zkoušejte, pečte a zdokonalujte se
Další možností je pustit se do pečení bezlepkového cukroví na vlastní pěst.
Experimentujte s různými recepty a postupy, dokud s výsledkem nebudete
spokojené. V takovém případě vám doporučuju najít zdroj bezlepkových receptů,
které jsou ověřené a opravdu fungují. Na eatfit blogu najdete třeba recept na skvělé
marokánky, žloutkové ořechové řezy a další bezlepkové cukroví.
Počítejte s tím, že první pokusy možná nevyjdou podle vašich představ. Z vlastní
zkušenosti vím, že bez praxe a cviku to je náročné a první pokusy mohou končit
v koši.
5. Přihlaste se do on-line minikurzu zdarma
I když se může zdát, že vytváření vlastních postupů a experimentování při pečení je
skvělá zábava, věřte mi, není tomu tak. Po druhém pokusu, kdy vytáhnete plech z
trouby a zjistíte, že cukroví opět nevypadá ani nechutná dobře, budete mít chuť to
vzdát. A to ani nemluvím o tom, kolik utratíte peněz za všechny suroviny, které pak
jen tak vyhodíte.
Jestli se chcete vyhnout zbytečnému plýtvání a ušetřit si nervy, přihlaste do on-line
kurzu Vánoce bez lepku. V kurzu vás vybavím nejen nákupním seznamem, ale i recepty,
které mám vyzkoušené a vím, že fungují. Kromě toho vám ukážu, jak správně připravit
těsto, jak ho vyválet, vykrájet, a nakonec i upéct tak, aby pro vás pečení bezlepkového
cukroví byla radost.
první vánoční dárky, vybíráme ozdoby na stromeček a sepisujeme seznam vánočního
cukroví, které letos chceme upéct. Pokud jste se rozhodli tento rok nahradit klasické cukroví
bezlepkovým, je tenhle článek přesně pro vás.
Prozradím vám pět způsobů, jak si o Vánocích pochutnat na skvělém bezlepkovém
cukroví.
1. (Ne)kupte bezlepkové cukroví v obchodě
Věřím, že pokud nemáte s pečením bezlepkového cukroví žádnou praxi, připadá vám
možnost koupit ho v obchodě jako ta nejlepší varianta. Jenže z mých osobních
zkušeností vím, že kupovanému cukroví chybí často kvalitní suroviny i dobrá
chuť. Cukroví z obchodu bývá často plné škrobu a ztužených tuků, a zkrátka nikdy
nechutná tak dobře, jako to, které si upečete doma.
2. Nechte si upéct cukroví na zakázku
Pokud vám na vánoční pečení nezbývá čas ani energie, můžete si nechat bezlepkové
cukroví upéct na zakázku. V tom případě vybírejte cukrářky, které pečou z prvotřídních
surovin (bezlepková mouka, máslo, ořechy) a v bezlepkovém provozu.
Dejte si veliký pozor na to, aby zdánlivě bezlepkové cukroví z bezlepkových surovin
neobsahovalo lepek. Pokud totiž cukrářka nejdřív upeče několik várek „klasického“ cukroví,
a pak použije stejné vybavení (váleček, mísy, plechy, vykrajovačky, zástěra, rukavice)
bez důkladného očištění, dojde k přenosu většího než stopového množství lepku. Takové
cukroví není vhodné pro celiaka ani alergika.
Ideální je úplně oddělený prostor a pomůcky určené pouze pro práci s bezlepkovými těsty.
3. Kupte si hotovou směs
Chcete, aby to u vás doma na Vánoce vonělo cukrovím, ale pečení nepatří mezi
vaše oblíbené činnosti? Pak si můžete koupit hotové bezlepkové směsi, které vám
výrazně usnadní pečení, ale zároveň vás neochudí o ty pravé vánoční zážitky a
atmosféru.
Tip: Na eatfitshopu najdete směs na bezlepkové linecké cukroví i směs na
perníčky. Obě směsi obsahují kromě vyváženého mixu jednodruhových bezlepkových
mouk také cukr a koření, vy přidáváte už jen tuk a vejce. Za zmínku stojí také směs
Rustikal, která je skvělá na vanilkové rohlíčky nebo pletenou vánočku.
Recepty na cukroví i vánočku jsou k vytištění zde.
4. Zkoušejte, pečte a zdokonalujte se
Další možností je pustit se do pečení bezlepkového cukroví na vlastní pěst.
Experimentujte s různými recepty a postupy, dokud s výsledkem nebudete
spokojené. V takovém případě vám doporučuju najít zdroj bezlepkových receptů,
které jsou ověřené a opravdu fungují. Na eatfit blogu najdete třeba recept na skvělé
marokánky, žloutkové ořechové řezy a další bezlepkové cukroví.
Počítejte s tím, že první pokusy možná nevyjdou podle vašich představ. Z vlastní
zkušenosti vím, že bez praxe a cviku to je náročné a první pokusy mohou končit
v koši.
5. Přihlaste se do on-line minikurzu zdarma
I když se může zdát, že vytváření vlastních postupů a experimentování při pečení je
skvělá zábava, věřte mi, není tomu tak. Po druhém pokusu, kdy vytáhnete plech z
trouby a zjistíte, že cukroví opět nevypadá ani nechutná dobře, budete mít chuť to
vzdát. A to ani nemluvím o tom, kolik utratíte peněz za všechny suroviny, které pak
jen tak vyhodíte.
Jestli se chcete vyhnout zbytečnému plýtvání a ušetřit si nervy, přihlaste do on-line
kurzu Vánoce bez lepku. V kurzu vás vybavím nejen nákupním seznamem, ale i recepty,
které mám vyzkoušené a vím, že fungují. Kromě toho vám ukážu, jak správně připravit
těsto, jak ho vyválet, vykrájet, a nakonec i upéct tak, aby pro vás pečení bezlepkového
cukroví byla radost.