Eatfitshop

Blog

Banánové cupcakes s matcha krémem

27.3.2025

Bezlepkové, vláčné a jarně zelené. Cupcakes, neboli minibábovky s krémovou čepicí, jsou jako stvořené pro jarní chvíle. Tyto jsou plné voňavého másla, banánů a zdobí je jemný krém s čajem matcha. Připravte si je na velikonoční stůl, jako dárek pro kamarádku nebo jen tak pro radost.


SUROVINY na 12 středních cupcakes:

Na těsto:

  • 250 g změklého másla
  • 150 g třtinového cukru (nebo 4–6 lžic datlového sirupu nebo xylitol/eryhtritol)
  • 4 vejce
  • 250 g samokypřicí bezlepkové směsi EAT-fit SPECIAL (nebo EAT-fit Universal + 6 g kypřícího prášku)
  • 2 zralé banány (cca 200–250 g)

+ Vysoké papírové košíčky a forma na muffiny



POSTUP pro upečení dortíků:

1. Máslo necháme povolit do měkka
2. Troubu zapneme a necháme vyhřívat na 150°C (horký vzduch).
3. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky,
4. Banány rozmačkáme na plochém talířku vidličkou na kaši.
5. Ve vyšší míse vyšleháme máslo s cukrem.
6. Bílky oddělíme od žloutků (z bílků později vyšleháme sníh) a žloutky postupně přidáváme do směsi másla a cukru a zašleháme je tak, abychom měli kompaktní hmotu.
7. Postupně přidáváme všechnu mouku a ručně zpracováváme v těsto
8. Na závěr do těsta zapracujeme banánovou kaši a datlový sirup, pokud chceme.
9. Pečeme přibližně asi 35-40 min při teplotě 150°C na horký vzduch. Propečení kontrolujeme parátkem.


SUROVINY na matcha krém:

  • 400 ml mléka

  • 40 g matcha pudingu + ½ lžičky matcha prášku (nebo vanilkový puding + 1 lžička matcha prášku)

  • 100 g xylitolu/erythritolu (rozemletého na moučku) nebo cukru moučka

  • 60 g změklého másla

  • 100 g bílé čokolády 

  • 125 g tvarohu


POSTUP pro přípravu krému:

  1. Ve vodní lázně začneme rozpouštět na kousky nalámanou čokoládu.
  2. Matcha prášek rozmícháme v pudingovém prášku a pak dobře rozšleháme s částí mléka. Větší část mléka začneme zahřívat spolu s cca 50 g sladidla a teprve potom přidáme část s dobře rozmíchaným pudingem. Jakmile začne houstnout vaříme dvě minuty. Puding necháme chladnout. Během chladnutí pravidelně mícháme, aby nevznikl škraloup.
  3. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do hladka.
  4. Do másla postupně zašleháme vychladlý puding.
  5. V dalším kroce zašleháme měkkou čokoládu.
  6. A jako poslední vmícháme pomocí šlehací metličky tvaroh.
  7. Krém můžeme nechat v lednici lehce ztuhnout. Na krém přilepíme potravinářskou fólii, která pomůže tomu, aby se neutvořil škraloup.
  8. Zdobíme pomocí zdobícího sáčku a zdobící špičky. Ozdobíme a necháme krém ztuhnout v lednici.

  


✨ TIPY na zdobení:

Matcha cupcakes krásně vyniknou ozdobené:


Tyhle dortíčky se hodí ke kávě, na jarní piknik i jako dárek z vlastní kuchyně. Ať už je upečete sobě nebo někomu milému, věřím, že udělají radost.

Zpět

Valentýnské perníčkové cupcakes s jahodovým krémem

Valentýnské perníčkové cupcakes s jahodovým krémem

Perník je nadčasovou záležitostí. Pekly ho už prababičky našich prababiček a když vidím dnešní děti, jsem si jistá, že jeho příběh bude pokračovat i po další generace. Perník může mít mnoho podob, od pouťového srdce přes vánoční medovníčky až po perníkové řezy s čokoládovou polevou. Zapomněla jsem na něco? Ano, ještě jsou tu norimberské slepované kousky, perník na strouhání, perníková chaloupka, bábovka, muffiny a cupcakes. A právě kvůli cupcakes vznikl tento příspěvek. Podívejte se, jak snadno můžete vyrobit jejich bezlepkovou perníčkovou verzi a vyladit ji pro Valentýna.
Mrkvičkový dort nebo cupcakes

Mrkvičkový dort nebo cupcakes

Mrkvový dort? What? Řekla moje dcera a vyhnula se mu obloukem. Vy však neutíkejte. Chutná opravdu skvěle. Mrkev dává těstu kromě zajímavé barvy také vláčnost, vlákninu a vitamíny. Navíc je opravdu jednoduché ho upéct. Pokud se nebojíte zapatlat si ruce krémem, pojďte do toho. Natrénujte miniverzi doma a příště můžete péct z dvojité dávky na narozeninovou párty.
Cupcakes s dýňovým krémem

Cupcakes s dýňovým krémem

Padající listí, sychravo, zkracující se den, oranžové dýně, dušičky, duchové a vlastně i ten Halloween jsou jasnou známkou podzimu. Koukněte na náš podzimni tip, jak zužitkovat dýni trochu jinak než jen do dýňové polévky.