Blog

Banánové cupcakes s matcha krémem
27.3.2025
Bezlepkové, vláčné a jarně zelené. Cupcakes, neboli minibábovky s krémovou čepicí, jsou jako stvořené pro jarní chvíle. Tyto jsou plné voňavého másla, banánů a zdobí je jemný krém s čajem matcha. Připravte si je na velikonoční stůl, jako dárek pro kamarádku nebo jen tak pro radost.
SUROVINY na 12 středních cupcakes:
Na těsto:
- 250 g změklého másla
- 150 g třtinového cukru (nebo 4–6 lžic datlového sirupu nebo xylitol/eryhtritol)
- 4 vejce
- 250 g samokypřicí bezlepkové směsi EAT-fit SPECIAL (nebo EAT-fit Universal + 6 g kypřícího prášku)
- 2 zralé banány (cca 200–250 g)
+ Vysoké papírové košíčky a forma na muffiny
POSTUP pro upečení dortíků:
SUROVINY na matcha krém:
-
400 ml mléka
-
40 g matcha pudingu + ½ lžičky matcha prášku (nebo vanilkový puding + 1 lžička matcha prášku)
-
100 g xylitolu/erythritolu (rozemletého na moučku) nebo cukru moučka
-
60 g změklého másla
-
100 g bílé čokolády
-
125 g tvarohu
POSTUP pro přípravu krému:
- Ve vodní lázně začneme rozpouštět na kousky nalámanou čokoládu.
- Matcha prášek rozmícháme v pudingovém prášku a pak dobře rozšleháme s částí mléka. Větší část mléka začneme zahřívat spolu s cca 50 g sladidla a teprve potom přidáme část s dobře rozmíchaným pudingem. Jakmile začne houstnout vaříme dvě minuty. Puding necháme chladnout. Během chladnutí pravidelně mícháme, aby nevznikl škraloup.
- Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do hladka.
- Do másla postupně zašleháme vychladlý puding.
- V dalším kroce zašleháme měkkou čokoládu.
- A jako poslední vmícháme pomocí šlehací metličky tvaroh.
- Krém můžeme nechat v lednici lehce ztuhnout. Na krém přilepíme potravinářskou fólii, která pomůže tomu, aby se neutvořil škraloup.
- Zdobíme pomocí zdobícího sáčku a zdobící špičky. Ozdobíme a necháme krém ztuhnout v lednici.



✨ TIPY na zdobení:
Matcha cupcakes krásně vyniknou ozdobené:
- lístkem meduňky, čerstvě utrženými fialkami
-
kokosovými nebo mandlovými plátky
-
nebo i sušenými květy
Tyhle dortíčky se hodí ke kávě, na jarní piknik i jako dárek z vlastní kuchyně. Ať už je upečete sobě nebo někomu milému, věřím, že udělají radost.
Valentýnské perníčkové cupcakes s jahodovým krémem
Perník je nadčasovou záležitostí. Pekly ho už prababičky našich prababiček a když vidím dnešní děti, jsem si jistá, že jeho příběh bude pokračovat i po další generace. Perník může mít mnoho podob, od pouťového srdce přes vánoční medovníčky až po perníkové řezy s čokoládovou polevou. Zapomněla jsem na něco? Ano, ještě jsou tu norimberské slepované kousky, perník na strouhání, perníková chaloupka, bábovka, muffiny a cupcakes. A právě kvůli cupcakes vznikl tento příspěvek. Podívejte se, jak snadno můžete vyrobit jejich bezlepkovou perníčkovou verzi a vyladit ji pro Valentýna.