Blog

Voňavý crumble pie bezlepkový
28.4.2025
Voňavý crumle pie
Ovocná nádivka
- 600 g ovoce (1 díl rebarbora a 2 díly jablek)
- 50 g třtinového cukru
- 2 lžičky skořice
- 1 lžíci bzlp mouky
Drobenka
- 100 g bzlp ovesných vloček
- 50 g bzlp mouky
- 50 g třtinového cukru
- 50 g plátků mandlí
- 100 g másla
- špetka soli
Ovoce očistíme, nakrájíme na kostky a smícháme s cukrem, kořením a trochou mouky. Pak si připravíme drobenku. Odvážíme si do mísy suché suroviny a přidáme máslo na kostičky. Pomocí prstů vytvoříme drobenku. Koláčovou formu vymažeme máslem, vložíme do ní ovocnou směs a zakryjeme drobenkou. Můžeme přidat špetku soli. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C přibližně 30 minut nebo do zlatova. Pozor na připalování.
Množství mouky je tak malé, že můžete použít v podstatě cokoliv. Já většinou sáhnu po EAT-fit Bešamel, EAT-fit Universal nebo mouku jáhelnou, ovesnou nebo čirokovou.
- Máme teď období skoro bez cukru a proto jsem použila na celý koláč jen 50 g eryhtritolu. 25 g do drobenkového těsta a 25 g pro proslazení ovoce.
- Pro variantu úplně bez cukru použijte i do ovoce dvě špetky soli. Sůl dokáže vytáhnout z ovoce jeho sladkost. Mám vyzkoušeno, funguje to!
Bzlp vločky, mandličky, skořici a asi 25 druhů bezlepkových mouk pořídíte hned na www.eatfitshop.cz.
Z rebarbory můžete upéct také valašský frgál, švédský koláč ze 4 surovin nebo linecký sváteční dort.