Eatfitshop

Blog

Voňavý crumble pie bezlepkový

28.4.2025

Voňavý crumle pie

Jeden z nejjednodušších dezertů, které znám je crumble z ovoce a vloček. Tentokrát jsem crumble připravila z čerstvé rebarbory (jde i z mrazené) a odlehčila jsem její kyselou chuť sladkými jablíčky. Crumble peču v koláčové formě o průměru 25 cm.

Ovocná nádivka
Drobenka
Ovoce očistíme, nakrájíme na kostky a smícháme s cukrem, kořením a trochou mouky. Pak si připravíme drobenku. Odvážíme si do mísy suché suroviny a přidáme máslo na kostičky. Pomocí prstů vytvoříme drobenku. Koláčovou formu vymažeme máslem, vložíme do ní ovocnou směs a zakryjeme drobenkou. Můžeme přidat špetku soli. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C přibližně 30 minut nebo do zlatova. Pozor na připalování.

Množství mouky je tak malé, že můžete použít v podstatě cokoliv. Já většinou sáhnu po EAT-fit Bešamel, EAT-fit Universal nebo mouku jáhelnou, ovesnou nebo čirokovou.

Varianta méně sladká nebo úplně bez cukru
  • Máme teď období skoro bez cukru a proto jsem použila na celý koláč jen 50 g eryhtritolu. 25 g do drobenkového těsta a 25 g pro proslazení ovoce.
  • Pro variantu úplně bez cukru použijte i do ovoce dvě špetky soli. Sůl dokáže vytáhnout z ovoce jeho sladkost. Mám vyzkoušeno, funguje to! 

Bzlp vločky, mandličky, skořici a asi 25 druhů bezlepkových mouk pořídíte hned na www.eatfitshop.cz.

Z rebarbory můžete upéct také valašský frgál, švédský koláč ze 4 surovin nebo linecký sváteční dort.




Zpět