Blog
Ovocný koláč podle švédské babičky
6.3.2020
Oproti originálnímu receptu jsem ubrala cukru a hladkou pšeničnou mouku vyměnila za bezlepkovou EAT-fit UNIVERSAL. Výsledkem je křehká, nadýchaná a přitom šťavnatá lahoda. Vyzkoušejte jej upéct s rebarborou, jahodami, meruňkami, třešněmi nebo višněmi.
Ingredience: 2 vejce, 1 menší hrnek (150 ml) třtinového cukru, 1 menší hrnek (150 ml) EAT-fit UNIVERSAL, 1 menší hrnek (2-3 stonky) rebarbory oloupané a nakrájené na malé kousky, 50 g másla
Postup:
- Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 200°C.
- Koláčovou formu nebo menší plech se zvednutými okraji vymažeme kouskem másla a vysypeme směsí EAT-fit UNIVERSAL.
- Vejce vyšleháme s 2/3 cukru do světlé barvy.
- Mouku přesejeme přes síto a zlehka smícháme s vejci a cukrem. Přesetí mouky považuji za důležité, mouka se provzdušní a koláč vykyne i bez přidání kypřícího prášku.
- Řídkou směs nalijeme do formy, poklademe ovocem a posypeme zbývající 1/3 cukru.
- Ztuhlé máslo nakrájíme na tenké plátky a rovnoměrně jím poklademe celý povrch koláče.
- Pečeme 25-30 minut.
Větším rodinám nebo těm, kdo se chystají pohostit návštěvu, doporučuji dávky navýšit. Z výše uvedeného množství nakrájíte cca 8 - 12 kousků.