Blog
Ovocné knedlíky jahodové
6.3.2020
Recept na tvarohové těsto
Ingredience:
1 větší vejce
250 g plnotučného tvarohu
4-5 polévkových lžic směsi EAT-fit UNIVERSAL
špetka soli
ev. ¼ lžičky xantanové gumy
očištěné ovoce
Uvedené množství je na přibližně 6-8 menších knedlíků, tj. 2 porce. Xantanová guma funguje jako pojidlo a těsto je díky ní o něco vláčnější a tolik se nedrolí. Knedlíčky lze však vytvarovat i bez ní.
Postup:
- 250 g plnotučného tvarohu promíchejte s celým vejcem a špetkou soli.
- Postupně přidávejte 4-5 polévkových lžic směsi EAT-fit UNIVERSAL a vypracujte polotuhé těsto. Množství mouky záleží na hustotě tvarohu a tom, zda jste přidávali xantanovou gumu (guma = méně mouky), nechejte těsto odpočinout.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu alespoň 3 l vody.
- Na pomoučený vál vyklopte těsto a pomoučenýma rukama tvarujte těsto postupně do koule a válce, ten rozdělte nožem na dva kusy a vytvarujte užší válec. Užší válec naporcujte nožem na cca 4 kousky dostatečně velké pro zabalení jahody. Vytvarujte kuličku a tu rukou zmáčkněte na placku, vložte do ní jahodu a zabalte.
- Hotové knedlíky vkládejte opatrně do vařící vody a vařte cca 5-8 minut podle velikosti knedlíků, po vyplutí na povrch je ještě povařte
Hotové knedlíky podávejte posypané cukrem a polité máslem. Chybu neuděláte ani při dozdobení dalším tvarohem nebo kysanou smetanou.
Tvarohové nočky
Pokud máte z knedlíkování respekt, zkuste místo nich nočky. Nočky jsou na zpracování o dost jednodušší než knedlíky a spolu s jahodovým rozvarem jsou skvělou alternativou klasických ovocných knedlíků. Z těsta na pomoučeném válu tvaruje postupně 4 válečky, které naporcujte na jednotlivé noky. Noky potom lehce obalte v mouce a vařte přibližně 4 minuty.
Jahodový rozvar s chia semínkem
Ingredience:
1 menší hrnek očištěných a na drobné kousky nakrájených jahod, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce chia semínek
Postup:
- Kousky jahod dejte na pánev a posypte třtinovým cukrem.
- Směs přiveďte k varu, v případě potřeby přidejte trochu vody
- Za občasného míchání vařte pár minut, po mírném rozvaření přidejte 1 lžíci chia semínek a znovu vařte cca 2 minuty
Chia semínka vytvoří při kontaktu s tekutinou gel a rozvar krásně zahustí. Cukr můžete úplně vynechat nebo jej nahradit datlovým sirupem. V tomto případě si však dávejte větší pozor na připalování a směs dle potřeby podlévejte vodou.