Blog
Medové perníčky
15.11.2020
MEDOVÉ PERNÍČKY (jako ze starých časů, těsto na 2 plechy)
250 g EAT-fit UNIVERSAL
2 lžičky jedlé sody
1 lžíce perníkového koření (např. Sonnentor nebo Benkor)
1 lžička kakaa
40 g másla/sádla
3 lžíce melasy
3-4 lžíce tekutého medu (nebo celkem 6-7 lžic medu, pokud nebudete dávat melasu)
1-2 vejce (podle velikosti)
NA ZDOBENÍ:
var. a) bílek z jednoho vejce, spařené a oloupané mandle
var. b) 2 lžíce moučkového cukr, 1 lžíce rumu na glazování
var. c) bílková poleva na klasické zdobení/malování pomoci sáčku s ustřiženou špičkou
POSTUP:
1. Odváženou mouku vysypeme na podložku (optimálně silikonovou), promícháme se sodou, kořením a kakaem.
2. Přidáme odvážené máslo/sádlo, které přímo v mouce krájíme velkým nožem na menší a menší kousky, nožem kousky másla a suché směsi podebíráme, přehazujeme a obalujeme suchou směsí.
3. Doprostřed stále nesourodé hmoty přidáme 6 lžic medu (nebo kombinace medu, datlového sirupu a melasy) a vyklepneme 1 celé vejce a 1 žloutek (1 bílek si necháme bokem pro potírání perníčků).
4. Nožem opět podebíráme a tím promícháváme směs tak, aby vlhké suroviny byly postupně obalovány suchou směsí, tak dlouhou než nám dojde trpělivost a pustíme se do hmoty rukama.
5. Postupně vypracujeme kompaktní pevné těsto. Pokud těsto příliš lepí, přidáme mouku, pokud je příliš tuhé a rozpadá se, přidáme lžíci medu.
6. Z těsta vymodelujeme kouli, zabalíme ji (igelitový pytlík, potravinová fólie, voskovaný ubrousek) a dáme chladit do lednice na několik hodin, nejlépe do druhého dne.
7. Vychlazené těsto rozdělíme na 2 poloviny a z obou částí postupně vyválíme asi 2-3 mm silnou placku (mezi dvěma fóliemi na pečení to jde lépe a těsto se nelepí).
8. Vykrajujeme tvary, které pomocí plochého nože přenášíme na pečicím papírem/fólií vyložený plech, nevyužité okraje spojíme v nové těsto (můžeme nechat zase chvíli vychladit), které opět vyválíme a vykrajujeme, tak dlouho, dokud máme z čeho.
9. Tvary na plechu potíráme rozšlehaným bílkem, můžeme ozdobit oloupanou mandličkou.
10. Pečeme v troubě rozpálené na 160°C přibližně 10 minut do té doby než jsou perníčky pevné, neohebné ale nepřipálené.
RUMOVÁ POLEVA:
V misce promícháme 2 lžíce moučkového cukru a 1 lžíci rumu tak, aby vznikla polotuhá hmota. Čerstvě upečené perníčky namáčíme do této hmoty a necháme dobře zaschnout.