Blog
Velikonoční beránek s jablíčkem, ořechy a rozinkami
16.3.2021
Příprava těsta 15 minut, pečení 30-40 minut. Snadné. Jediným kámenem úrazu je vyklápění beránka z formy. Případný karambol se dá napravit kožíškem s cukrové polevy, mašlí nebo jiným maskováním.
SUROVINY:
- 250 g EAT-fit UNIVERSAL
- 1 prášek do pečiva
- 90 g cukru krupice
- 1 lžička skořice
- 4 celá vejce (nebo 2 celá vejce a 2 žloutky, pokud budeme dělat polevu)
- 200 ml oleje
- 50 g hrozinek + 50 ml tuzemského rumu na jejich namočení (nemusí být)
- 50 g vlašských ořechů mletých
- 2 jablíčka oloupaná a nastrouhaná najemno
- bzlp strouhanka nebo strouhaný kokos na vysypání formy
- tuk (máslo/olej ve spreji) na vymazání formy
+ pečící trouba
+ plech a pečící papír pod formu s beránkem
POSTUP
- Zapneme troubu na 180°C spodní a horní ohřev a vymažeme formu na beránka (její velikost prověřím o víkendu).
- V míse smícháme všechny suché suroviny (mouka, cukr, kypřící prášek, skořice i pomleté vlašské ořechy).
- Postupně přidáváme vejce a olej, dobře promícháme (ručně vařečkou) a přidáme také rozinky a rum.
- Těsto vlijeme do vymazané formy (maximální výška je 1 cm pod okraj) a dáme do rozpálené trouby.
- Pečeme na 180°C přibližně 30 - 40 minut. Pokud by se beránek připaloval, přikryjeme ho alobalem. Dobré propečení kontrolujeme vpichem špejle.
- Formu s upečeným beránkem necháme 2 minuty stát a potom pomocí přiklopeného prkénka nebo mřížky otočíme vzhůru nohama a beránka opatrně vyklopíme.
- Beránka můžeme ozdobit cukrovou polevou.
BÍLKOVÁ POLEVA
2 bílky vyšleháme spolu s 200 g cukru a 2 lžičkami citrónové šťávy, přemístíme do sáčku se zdobičkou a beránka ozdobíme (proužky, obloučky, malými hromádkami). Ještě do vlhké polevy přiděláme očka (lentilky, čokoládové vločky, koření) a necháme dobře zaschnout. Mašli dáváme až jako poslední.
Autor: Pavel Pavel