0,00 Kč0

Blog

Velikonoční beránek mrkvový

21.3.2021

Mrkvový beránek inspirovaný receptem od @Pradobroty je další stálicí naší kuchyně. Je neuvěřitelně lahodný a těsto lze úspěšně použít také mrkvové cupcakes nebo mrkvičkový dort s citrónovým krémem. Pozor, toto je recept, který stojí za vytištění a založení do každé kuchařky.

SUROVINY:
3 velká vejce
200 g třtinového cukru krupice
125 g rostlinného oleje
125 g bílého jogurtu
400 g směsi eatfitspecial samokypřící
2 lžičky mleté skořice
450 g očištěné mrkve
80 g mandlové mouky
špetka soli
+ eventuelně také vanilka (esence, mletá, cukr)
+ strouhanka (nebo kokos) na vysypání

POSTUP
Troubu rozehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Formu na beránka vymažeme máslem/vystříkáme olejem ve spreji a pečlivě vysypeme kokosem nebo bzlp strouhankou. Mrkev očistíme a nastrouháme najemno.
Vejce vyšleháme spolu s cukrem do pěny a za stálého šlehání přiléváme pramínkem odměřený olej. Pak přidáváme po lžících odvážený jogurt a také zašleháme.
V druhé míse smícháme suché suroviny - mouky, prášek do pečiva, skořici, mletou vanilku, špetku soli a přidáme k tekuté části těsta a pečlivě promícháme. Jako poslední do těsta zapracujeme najemno nastrouhanou mrkev.
Těsto nalijeme do formy na beránka. Formu se zády plníme až po obrubu a priklopime horní částí, jednodílnou formu plníme do výšky 2 cm pod okraj. Pečeme přibližně 60 minut v troubě rozehřáté na 160 (horký vzduch). Propečenost zkusíme špejlí.
Upečeného beránka necháme dalších 20 minut ve formě (s odklopeným víkem), pak vyndáme z formy a necháme zcela zchladnout.

DALŠÍ TIPY:
Z těsta bude bezpochyby také skvělý mrkvový dort, bábovka nebo mrkvové cupcakes.
Pokud máte těsta víc, než se vejde do formy, upečte přebytky v muffinových formičkách.

Zpět