Blog
Beránek z kynutého těsta s tvarohovým kožíškem
26.3.2021

26.3.2021
TVAROHOVÝ BERÁNEK Z KYNUTÉHO TĚSTA je naprostá pecka. My ho pekli poprvé o Velikonocích. Vřele však doporučuji nečekat příliš dlouhou a vyzkoušet recept kdykoliv během roku. Tvarohové šnečky, ze kterých je beránek sestaven, můžete upéct jen tak a nebo si je vyskládat do jiného tvaru. |
SUROVINY:
250 g mouky EAT fit Rustikal 1/2 sáčku sušeného droždí
3 g prášku do pečiva
70 g moučkového cukru
80 g másla
2 vejce
120 ml mléka
špetka soli
1 lžička xantanu
NÁPLŇ: Do beránka bude stačit menší půlka, ze zbytku můžete udělat poháry nebo svačinku. 1 vanilkový puding
400 ml mléka
5 lžic cukru
350 g tvarohu
POSTUP: Smícháme mouku, cukr, droždí, prášek do pečiva, sůl, xantan a promícháme. Přidáme mléko, vejce a propracujeme robotem těsto - tuhé ale vláčné.
Pak přidáme rozpuštěné máslo a znovu robotem propracujeme - dokud nemáme vláčné testo, které se nelepí na stěnu mísy. Necháme na teplém místě cca hodinu vykynout. Na náplň uvaříme hustší vanilkový puding (jen ze 400 ml mléka) a necháme vychladnout. Do chladného pudingu přidáme tvaroh a vyšleháme mixerem do hladkého krému. Vykynuté těsto na pomoučeném vále propracujeme (pokud je třeba, přidáme trošku mouky).
Ze 3/4 vyválíme na pečícím papíře obdélník, na který rozetřeme krém. Zatočíme do závinu pomocí pečícího papíru. Ze závinu krájíme nití (jako u knedlíků) plátky cca 3-4 cm široké, které klademe na plech s pečícím papírem a vytvoříme tělo beránka. Hlavu, nohy a rohy vytvoříme ze zbylého těsta (hlavu jsem také naplnil krémem). Potřeme testo rozšlehaným vajíčkem a vložíme do vyhřáté trouby na 170 stupňů a pečeme cca 20 min. Po upečení ještě horkého beránka (těsto)potřeme směsí rozpuštěného másla, medu a skořice. A necháme vychladnout. Autor: Pavel Pavel |