0,00 Kč0

Blog

Jidáše trochu jinak

26.3.2021

SUROVINY na 1 plech jidášů (asi 10 kousků):
250 g mouky EAT fit Rustikal
1/2 sáčku sušeného droždí
3 g prášku do pečiva
0,5 lžičky xantanu
70 g moučkového cukru
0,5 lžičky citrónové kůry
0,5 lžičky pomerančové kůry
špetka soli
2 vejce
120 ml mléka
80 g másla
25 g rozinek namočených v lžíci rumu

POSTUP:
V míse robotu smícháme mouku, cukr, droždí, prášek do pečiva, xantan, citrónovou a pomerančovou kůru a rozinky. Přidáme vejce a vlažné mléko a propracujeme těsto robotem tak, aby bylo dobře promíchané a kompaktní (trvá to 2-3 minuty, stěrkou stahujeme těsto do středu). Teprve potom přidáme rozpuštěné máslo a znovu hněteme, dokud nemáme kompaktní těsto, které se nelepí na stěny mísy. Mísu s těstem přiklopíme pokličkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. 

Vykynuté těsto vyklopíme na moukou posypaný vál a pomalu, jemně ho prohněteme. Těsto si rozdělíme na 10 kousků a ty postupně rukou tvarujeme do podoby provazu, který přeneseme na plech vyložený pečící fólií/papírem a teprve tam stočíme do požadovaného tvaru. Jidáše potřeme rozmíchaným žloutkem a necháme dalších 20 minut kynout. Můžeme posypat solí a kmínem, já měla v těstě rozinky a tak jsem použila jen sezam.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C (bez horkého vzduchu) asi 30 minut. Propečení kontrolujeme špejlí. Po upečení necháme dobře vychladnout.

Zpět