Blog
Bezlepkový chléb, který vám budou všichni závidět
19.5.2021
Jak na chléb bez lepku, který se vždycky povede? A o který se s hrdostí podělíte i s kamarádem bez potravinového omezení?
My to víme a návod je tady. Pořiďte si naši EAT-fit UNIVERSAL, jemně mleté psyllium, chlebovou formu a úspěch je zaručen. Teda, abych byla přesná. Musíte přidat ještě pár dalších ingrediencí a na žádnou z nich nezapomenout a dodržet postup v našem receptu.
Suroviny
470 g směsi EAT-fit Universal
2 lžičky (10 g) soli
2 lžičky (10 g) kmínu (půl na půl drcený a celý)
½ kostky (21 g) čerstvého nebo sáček (7 g) sušeného droždí
500 g vody
2 lžíce oleje
1 lžička melasy/medu/sirupu (nemusí být)
tuk na vymazání/vystříkání formy
Dále potřebujeme mísu na zadělání těsta, chlebovou formu, vařechu na hnětení, stěrku na těsto, vál a mouku na podsypání.
Postup
1) Pokud pečeme s čerstvého droždí, uděláme si jako první drožďový kvásek = Do hrníčku dáme rozdrobené kvasnice a jen takové množství vody, abychom umíchali řídkou kašičku. Do té pak přidáme půl lžičky mouky a špetku cukru (ten můžeme vynechat). Hrníček dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek (trvá to 10-15 minut).
2) Následuje gel z psyllia = V celém objemu vody rozmícháme všechno psyllium a nechám gelovatět (5-10 minut).
3) Chlebovou formu vymažeme tukem (sádlo/máslo) nebo vystříkáme olejovým sprejem, formu nevysypáváme.
4) Odvážíme si suché ingredience (mouku, sůl, kmín) a lehce je promícháme.
5) Přidáme drožďový kvásek (celý celičký), gel z psyllia, sladidlo (pokud chceme) a zpracujeme vařechou pružné těsto. Nakonec zapracujeme 2 lžíce oleje a ještě chvíli prohněteme.
6) Hotové těsto vyklopíme na pomoučený vál a zpracujeme do tvaru bochníčku, který přemístíme do vymazané formy.
7) Necháme kynout asi 45-60 minut, přikryté utěrkou nebo v igelitovém pytli, aby těsto neosychalo.
8. Přibližně 20 minut před koncem plánované doby kynutí nezapomeneme začít zahřívat troubu na 220°C.
9) Vykynutý chléb pečeme nejprve 30 minut na 220°C, potom jej opatrně vyklopíme a dopékáme dalších 25-30 minut na 180°C. Při pečení chleba používám horký vzduch. Pokud horkovzdušnou troubou nedisponujete, pečte nejprve na 230°C a dopékejte na 200°C. Časy přizpůsobte výkonu trouby.
Pro méně trpělivé máme ještě jeden tip, jak na doma pečený křupavý chléb. Vyberte si některou z našich směsí na pečivo a půjde to rychleji. Stačí přidat jen droždí, vodu a dobrodružství zvané pečení chleba začíná. Vybírat můžete mezi chlebem kmínovým, se slunečnicovým semínkem, cibulovým nebo našim speciálem z celozrnné pohankové mouky s dýňovým semínkem.
Zájemce o kváskové chleby by mohl zajímat on-line kurz Od kvásku k prvním pecnům. Kurzem je možné procházet vlastním tempem kdykoliv v průběhu roku. Dozvíte se tam vše potřebné pro založení bezlepkového kvásku a upečení prvních chlebů do formy. Pro více informací mi napiš na eva@evatoman.cz.
Další tipy: Máte rádi cibulový chléb? Žádný problém. Do těsta přidejte společně s moukou lžíci na sucho restované cibulky. Cibulka, kterou pořídite v eatfitshopu je bez lepku!
Pro méně trpělivé máme ještě jeden tip, jak na doma pečený křupavý chléb. Vyberte si některou z našich směsí na pečivo a půjde to rychleji. Stačí přidat jen droždí, vodu a dobrodružství zvané pečení chleba začíná. Vybírat můžete mezi chlebem kmínovým, se slunečnicovým semínkem, cibulovým nebo našim speciálem z celozrnné pohankové mouky s dýňovým semínkem.
Zájemce o kváskové chleby by mohl zajímat on-line kurz Od kvásku k prvním pecnům. Kurzem je možné procházet vlastním tempem kdykoliv v průběhu roku. Dozvíte se tam vše potřebné pro založení bezlepkového kvásku a upečení prvních chlebů do formy. Pro více informací mi napiš na eva@evatoman.cz.
Další tipy: Máte rádi cibulový chléb? Žádný problém. Do těsta přidejte společně s moukou lžíci na sucho restované cibulky. Cibulka, kterou pořídite v eatfitshopu je bez lepku!