Blog
Banánové muffiny
27.5.2021
BANÁNOVÉ MUFFINY
SUROVINY na 12 středně velkých muffinů:
- 250 g másla
- 150 g třtinového cukru (nebo 125 g cukru+ 2 lžíce datlového sirupu)
- 4 vejce
- 250 g samokrypřící bzlp směsi EAT-fit SPECIAL
- 2 ks (cca 200 -250 g) zralých banánů
POSTUP:
1. Máslo necháme povolit do měkka
2. Troubu zapneme a necháme vyhřívat na 150°C (horký vzduch).
3. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky,
4. Banány rozmačkáme na plochém talířku vidličkou na kaši.
5. Ve vyšší míse vyšleháme máslo s cukrem.
6. Bílky oddělíme od žloutků (z bílků později vyšleháme sníh) a žloutky postupně přidáváme do směsi másla a cukru a zašleháme je tak, abychom měli kompaktní hmotu
7. Postupně přidáváme všechnu mouku a ručně zpracováváme v těsto
8. Na závěr do těsta zapracujeme banánovou kaši a datlový sirup, pokud chceme.
9. Pečeme přibližně asi 35-40 min při teplotě 150°C na horký vzduch. Propečení kontrolujeme parátkem.
Další tipy:
- Z tohoto těsta můžete upéct i bábovku, bananabread do chlebové formy nebo cupcakes. Upečené těsto je pevné a přitom se díky máslu rozplývá na jazyku.
- Půjde upéct také z EAT-fit UNIVERSAL, jen přidejte kypřící prášek do pečiva (cca 6 g).
- Cukru (nebo jiného sladidla) dejte podle svých preferencí a také podle sladkosti banánů.
- Pro bezmléčnou variantu můžete použít kokosový olej, v tomto případě dejte pouze 200 g a olej s cukrem a žloutky pouze rozmíchejte.
- Kreativita a chutě nemají meze. Přidejte do těsta čokoládové nibsy, borůvky nebo cokoliv jiného podle svých preferencí.