Blog
Broskvový želé dort
8.8.2021
ŽELÉ DORT S TVAROHOVÝM KRÉMEM A SEZÓNNÍM OVOCEM
Náročnost: snadné
Časová náročnost: 2 fáze (pečení piškotu, příprava krému a želé vrstvy) + chlazení 8 hod
Náročnost: snadné
Časová náročnost: 2 fáze (pečení piškotu, příprava krému a želé vrstvy) + chlazení 8 hod
Alergeny: vejce, ABKM, laktóza (při použití bezlaktózových výrobků lze i bezlaktózy)
Autor: Eva Toman
SUROVINY:
+ šlehač
+ 2 mísy
+ stěrka
+ váha
POSTUP při výrobě korpusu:
1) Troubu začneme předehřívat na 180°C.
2) Připravíme si dortovou formu tak, že její dno vyložíme vystřiženým kolem z pečícího papíru, boky nevymazáváme.
3) Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme bílky se špetkou soli a 30 g cukru krystal, polotuhý sníh necháme stranou.
4) V míse ušleháme žloutky s 30 g cukru a postupně pak přidáváme zbylý cukr (+120 g) a samokrypřící EF special (nebo EF Bešamel + kypřicí prášek do pečiva).
5) Do velmi tuhého až drobivého těsta opatrně stěrkou zapracujeme sníh z bílků.
6) Těsto vlijeme do pečícím papírem vyložené pečící formy a pečeme při teplotě 180°C na horký vzduch asi 25 - 30 min.
7) Propečenost korpusu kontrolujeme vpichem špejlí.
8) Upečený korpus necháme dobře vychladnout, formu neotevíráme.
POSTUP při přípravě tvarohového krému:
1) Tvaroh a kysanou smetanu vyklopíme do mísy a dosladíme dle chuti moučkovým cukrem/agávovým nebo čekankovým sirupem nebo FLAVDROPS.
2) Do oslazeného a dobře promíchaného krému přidáme 1 balení SMETAFIXU a krátce, ale dobře prošleháme metličkou.
3) Krém pomocí stěrky rozetřeme na vychladnutý korpus.
POSTUP při přípravě želé a kompletaci:
1) Připravíme si ovoce tak, aby bylo čisté, případně nakrájené na tenké plátky.
2) Podle návodu na balíčku želé si v kastrólku rozmícháme vodu (nebo ovocnou štávu z kompotu/mix vody a ovocné šťávy) s cukrem a obsahem sáčku a přivedeme k varu.
3) Za stálého míchání vaříme cca 1 minutu a potom necháme za občasného míchání chladnout.
4) Pro lepší chuť můžeme do želé ještě před jeho zhoustnutím vymačkat 1 limetku.
5) Během chladnutí želé si na tvarohovou vrstvu vyskládáme připravené ovoce.
6) Vlažné a stále ještě tekuté želé nalijeme opatrně rovnoměrně na dort.
7) Dort necháme v lednici před krájením dobře vychladit, optimálně přes noc.
Autor: Eva Toman
SUROVINY:
- 4 bílky
- 1 špetka soli
- 180 gramů cukru krystal
- 4 žloutky
- 100 gramů samokypřící směsi EAT-fit SPECIAL nebo EAT-fit BEŠAMEL (v tom případě přidejte 6 g kypřícího prášku do pečiva)
- 400 g polotučného tvarohu
- 150 g kysané smetany
- 1 balíček smetafixu
- 400 g očištěného ovoce (broskve, meruňky, jahody, maliny, ostružiny nebo jejich mix)
- 2 balíčky dortového želé
- cukr moučka/agávový nebo čekankový sirup na doslazení tvarohu
- cukr moučk na doslazení želé
- limetka na dochucení želé (nemusí být)
+ šlehač
+ 2 mísy
+ stěrka
+ váha
POSTUP při výrobě korpusu:
1) Troubu začneme předehřívat na 180°C.
2) Připravíme si dortovou formu tak, že její dno vyložíme vystřiženým kolem z pečícího papíru, boky nevymazáváme.
3) Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme bílky se špetkou soli a 30 g cukru krystal, polotuhý sníh necháme stranou.
4) V míse ušleháme žloutky s 30 g cukru a postupně pak přidáváme zbylý cukr (+120 g) a samokrypřící EF special (nebo EF Bešamel + kypřicí prášek do pečiva).
5) Do velmi tuhého až drobivého těsta opatrně stěrkou zapracujeme sníh z bílků.
6) Těsto vlijeme do pečícím papírem vyložené pečící formy a pečeme při teplotě 180°C na horký vzduch asi 25 - 30 min.
7) Propečenost korpusu kontrolujeme vpichem špejlí.
8) Upečený korpus necháme dobře vychladnout, formu neotevíráme.
POSTUP při přípravě tvarohového krému:
1) Tvaroh a kysanou smetanu vyklopíme do mísy a dosladíme dle chuti moučkovým cukrem/agávovým nebo čekankovým sirupem nebo FLAVDROPS.
2) Do oslazeného a dobře promíchaného krému přidáme 1 balení SMETAFIXU a krátce, ale dobře prošleháme metličkou.
3) Krém pomocí stěrky rozetřeme na vychladnutý korpus.
POSTUP při přípravě želé a kompletaci:
1) Připravíme si ovoce tak, aby bylo čisté, případně nakrájené na tenké plátky.
2) Podle návodu na balíčku želé si v kastrólku rozmícháme vodu (nebo ovocnou štávu z kompotu/mix vody a ovocné šťávy) s cukrem a obsahem sáčku a přivedeme k varu.
3) Za stálého míchání vaříme cca 1 minutu a potom necháme za občasného míchání chladnout.
4) Pro lepší chuť můžeme do želé ještě před jeho zhoustnutím vymačkat 1 limetku.
5) Během chladnutí želé si na tvarohovou vrstvu vyskládáme připravené ovoce.
6) Vlažné a stále ještě tekuté želé nalijeme opatrně rovnoměrně na dort.
7) Dort necháme v lednici před krájením dobře vychladit, optimálně přes noc.