Blog
Babiččina vánočka do formy
13.12.2021
Starý rodinný recept podle babičky z Valmezu nezklame. S různými drobnými obměnami a vylepšeními podle něj pečeme od začátků bezlepkové diety. Teprve před třemi lety ho u nás začala vytěsňovat vánočka pletená. Tato jednodušší vánočka do formy u nás má však i nadále svoje místo a to i v průběhu roku. Recept a formu po babičce vytahujeme i o Velikonocích a jiných rodinných sešlostech.
SUROVINY:
250g EAT fit Universal
250g EAT fit Speciál
100g cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 sáček instantního droždí (nebo 21 g čerstvého)
330 ml mléka
2 větší vejce
Kůra z 1 citrónu
Špetka soli
100 g drcených ořechů
1 lžíce rozinek namočených v 1 lžíci rumu
100g rozpuštěného másla
Máslo a Strouhaný kokos na vymazání a vysypání formy
POMŮCKY:
Váha, Robot s hnětacím hákem, silikonová stěrka, forma na vánočku o objemu 1,7 l
POSTUP:
- Všechny suroviny si odvážíme a odměříme předem a necháme je alespoň půl hodiny při pokojové teplotě.
- Rozinky můžeme do rumu namočit i dřív.
- Ořechy pomeleme na polohrubo (ani mouka, ani velké kousky).
- Ve větší míse smícháme všechny sypké suroviny (mouky, cukr, ořechy, špetka soli).
- Uprostřed suché směsi uděláme důlek, do kterého nadrobíme čerstvé droždí a zalijeme vlažným mlékem a necháme droždí 5 minut aktivovat.
- Teprve potom přidáme 2 celá vejce, kůru z jednoho citrónu, rozinky i s rumem a v robotu s hnětacím hákem necháme zpracovávat těsto.
- Zatím co se zpracovává těsto, vymažeme formu velmi dobře máslem a vysypeme kokosem.
- Už do částečně zpracovaného těsta pustíme čúrkem rozpuštěné máslo a pomocí robota tuk zapracujeme.
- Hotové těsto přemístíme do vymazané formy a necháme kynout cca 60 - 90 min kynout.
- Na vánočkovou formu si připravíme stříšku z alobalu.
- Pečeme v rozehřáté troubě 10 min na 220 stupňů a pak dále cca 25-30 na 190 stupňů (to už formu zakryjeme alobalem).
- Po upečení necháme 5 min odstát a pak vyklopíme a posypeme cukrem.
POSTUP PŘI POUŽITÍ INSTANTNÍHO DROŽDÍ:
Smícháme všechny suché suroviny včetně instantního droždí. Teprve potom přidáme všechny mokré suroviny (kromě másla) a necháme robotem zpracovat těsto. Máslo přidáváme čúrkem až jako poslední.
DALŠÍ TIPY:
- Délka kynutí záleží na okolní teplotě. Na topení to může hodinka, při pokojové teplotě to však bude trvat déle.
- Alobalovou stříšku můžete dát na vánočku hned od začátku. Příště to tak udělám i já.
- Pečení v robustní keramické formě bude trvat déle než pečení ve formě plechové. Propečenost vánočky kontrolujeme vpichem špejlí.