0,00 Kč0

Blog

Babiččina vánočka do formy

13.12.2021

Starý rodinný recept podle babičky z Valmezu nezklame. S různými drobnými obměnami a vylepšeními podle něj pečeme od začátků bezlepkové diety. Teprve před třemi lety ho u nás začala vytěsňovat vánočka pletená. Tato jednodušší vánočka do formy u nás má však i nadále svoje místo a to i v průběhu roku. Recept a formu po babičce vytahujeme i o Velikonocích a jiných rodinných sešlostech. 

SUROVINY:

250g EAT fit Universal
250g EAT fit Speciál
100g cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 sáček instantního droždí (nebo 21 g čerstvého)
330 ml mléka
2 větší vejce
Kůra z 1 citrónu
Špetka soli
100 g drcených ořechů
1 lžíce rozinek namočených v 1 lžíci rumu
100g rozpuštěného másla
Máslo a Strouhaný kokos na vymazání a vysypání formy

POMŮCKY:

Váha, Robot s hnětacím hákem, silikonová stěrka, forma na vánočku o objemu 1,7 l

 

POSTUP:

  1. Všechny suroviny si odvážíme a odměříme předem a necháme je alespoň půl hodiny při pokojové teplotě.
  2. Rozinky můžeme do rumu namočit i dřív.
  3. Ořechy pomeleme na polohrubo (ani mouka, ani velké kousky).
  4. Ve větší míse smícháme všechny sypké suroviny (mouky, cukr, ořechy, špetka soli).
  5. Uprostřed suché směsi uděláme důlek, do kterého nadrobíme čerstvé droždí a zalijeme vlažným mlékem a necháme droždí 5 minut aktivovat.
  6. Teprve potom přidáme 2 celá vejce, kůru z jednoho citrónu, rozinky i s rumem a v robotu s hnětacím hákem necháme zpracovávat těsto.
  7. Zatím co se zpracovává těsto, vymažeme formu velmi dobře máslem a vysypeme kokosem.
  8. Už do částečně zpracovaného těsta pustíme čúrkem rozpuštěné máslo a pomocí robota tuk zapracujeme.
  9. Hotové těsto přemístíme do vymazané formy a necháme kynout cca 60 - 90 min kynout.
  10. Na vánočkovou formu si připravíme stříšku z alobalu.
  11. Pečeme v rozehřáté troubě 10 min na 220 stupňů a pak dále cca 25-30 na 190 stupňů (to už formu zakryjeme alobalem).
  12. Po upečení necháme 5 min odstát a pak vyklopíme a posypeme cukrem.

 

POSTUP PŘI POUŽITÍ INSTANTNÍHO DROŽDÍ:

Smícháme všechny suché suroviny včetně instantního droždí. Teprve potom přidáme všechny mokré suroviny (kromě másla) a necháme robotem zpracovat těsto. Máslo přidáváme čúrkem až jako poslední.

 

DALŠÍ TIPY:

  • Délka kynutí záleží na okolní teplotě. Na topení to může hodinka, při pokojové teplotě to však bude trvat déle.
  • Alobalovou stříšku můžete dát na vánočku hned od začátku. Příště to tak udělám i já.
  • Pečení v robustní keramické formě bude trvat déle než pečení ve formě plechové. Propečenost vánočky kontrolujeme vpichem špejlí.

Zpět