Blog
Cizrnová pomazánka neboli HUMUS třikrát jinak
28.12.2021
Cizrna neboli římský hrách je velmi dobře stravitelná luštěnina. Z uvařené nebo konzervované cizrny se dá kromě oblíbeného humusu připravit také falafelové kuličky, polévka i hlavní jídlo. Dnes však ostříme výhradně na humus a jeho různé varianty.
Postup výroby humusu je velmi jednoduchý. Alfou je správné dávkování surovin, které si můžete po ochutnání doladit přesně podle sebe. Omegou úspěchu jeho hustota pomazánky, kterou regulujeme postupným přidáváním nálevu, ve kterém jsme cizrnu uvařily nebo nálevu z konzervy.
HUMUS KLASIKA
250 g cizrny uvařené
1-2 stroužky česneku
1 čajové lžičky kuminu mletého
0,5 - 1 čajové lžičky soli
1-2 polévkové lžíce tahini
šťáva z 1 limety nebo 0,5 citronu
25 g (4 lžíce) olivového oleje
Tekutina (z vaření nebo konzervy) dle potřeby
POSTUP:
Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme. Vyzkoušíme, ochutíme, doladíme hustotu. Podáváme v pěkné misce, ozdobené kapkami olivového oleje a olivou. Chutná skvěle s pitou, bílým pečivem nebo hranolky čerstvé mrkve, ředkve a kedlubny.
HUMUS SE SUŠENÝMI RAJČATY
250 g cizrny uvařené
25 g sušených rajčat
25 g olivového oleje
1/2 čajové lžičky soli
špetka až ¼ čajové lžičky cayennského pepře/chilli
0,5 citronu
tekutina dle potřeby
POSTUP:
Používám sušená rajčata nenaložená v olivovém oleji a předem si je namáčím, abych se z nich uvolnila sůl. Pokud použijete rajčata naložená v oleji, předem nenamáčíte. Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme vše do hladka. Vyzkoušíme, ochutíme, doladíme hustotu. Rajčatový humus chutná skvěle se světlým pečivem i kváskovým chlebem. Jednohubky nebo chlebíčky s rajčatovým humusem můžete dozdobit pikantní rukolou nebo posypat praženými oříšky.
DÝŇOVÝ HUMUS
250 g upečené dýně
palice upečeného česneku
2 pl oleje
1 pl miso pasty
sůl dle chuti
2 pl praženého máku
POSTUP:
Na kousky nakrájenou dýni a podélně rozříznutou palici česneku pečeme v troubě na vysokou teplotu do měkka. Já běžně využívám rozehřátou troubu po pečení chlena. Upečený česnek vyloupneme ze slupek a spolu s dýní, olejem a miso pastou rozmixujeme do hladka. Pokud je směs příliš hustá přidáme olej nebo trochu horké vody. Ochutnáme a přisolíme dle chut. Mák nasucho opražíme na pánvi a vmícháme do hotové pomazánky. Servírujeme nejlépe se semínkovými krekry nebo kouskem pečiva.
A jak dobře uvařit cizrnu?
Cizrnu je dobré na několik hodin (optimálně přes noc) namočit a teprve potom vařit přibližně 45 minut. Ke konci je nutné ji kontrolovat, aby se zbytečně nerozvařila. Ze 100 g suché cirzny získáte po máčení a uvaření cca 250 g.
Autor: Eva Toman Rousová
Aktualizace: 28.12.2021