Blog
Mrkvičkový dort nebo cupcakes
29.1.2022
Další tip na víkendové pečení inspirovaný blogem Pradobroty, překlopeno do bezlepkové verze s xylitolem místo cukru.
Těsto vyjde na jeden 3 patrový minidortík (forma o průměru 14 cm) nebo 12 menších cupcakes.
Těsto vyjde na jeden 3 patrový minidortík (forma o průměru 14 cm) nebo 12 menších cupcakes.
Suroviny:
- 2 větší vejce
- 75 g cukru krystal/100 g xylitolu
- 125 ml řepkového oleje
- 160 g samokypřící směsi EAT-fit SPECIAL
- 40 g mandlové mouky/mletých ořechů
- 0,5 lžičky sody bikarbony (nemusí být)
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vanilkový cukr nebo na špičku lžičky vanilky
- špetka soli
- 300 g najemno nastrouhané mrkve
+ forma na dort nebo muffiny
+ pár kapek pomerančového oleje, kůry nebo šťávy (nemusí být)
+ na špičku lžičky mletého kardamomu (nemusí být)
POSTUP:
-
Troubu rozehřejeme na 175°C, formu vymažeme máslem/vystříkáme olejem ve spreji a vysypeme strouhaným kokosem.
-
Očistíme mrkev a nastrouháme ji najemno. Budeme potřebovat celkem 300 g.
-
Vejce vyšleháme s cukrem/xylitolem do pěny. Za stálého šlehání přiléváme tenkým čůrkem olej a krátce prošleháme. Pokud máme pomerančový olej, teď je ten správný čas jej přidat (3-4 kapky).
-
Smícháme suché ingredience – samokypřící mouka, mandlová mouka/mleté ořechy, soda, vanilkový cukr/vanilka, kardamom, špetka soli. Směs postupně vmícháme do vaječné hmoty a dobře promícháme. Na závěr do těsta zapracujeme mrkev.
-
Hotové těsto vlijeme do formy a pečeme při teplotě 175°C asi 40 minut.
-
Upečený korpus uvolníme z formy a necháme dobře vychladnout.
-
Pomocí nože nebo nitě rozřízneme podélně na 2 nebo 3 pláty.
-
Vršek každého patra potřeme krémem, navrstvíme a dozdobíme.
Krém mě tentokrát pěkně potrápil. Nemohla jsem sehnat mascarpone ani ricotu a tak jsem si chtěla pomoci zakysanou smetanou. Další plánovanou složkou byl čerstvý sýr Palouček a xylitol. Krém z xylitolu jsem dělala poprvé a to byla další komplikace. Xylitol se ne a ne v zakysance rozpustit. Šlehala jsem tak dlouho, až byl základ krému tak tekutý, že to Palouček neměl šanci zachránit. Příště xylitol předem pomelu/rozmixuji na prach, nebo místo něj použiju kapky Flowdrops. Nebudu Vás napínat. Krém byl řídký a musela jsem ho nastavit hustým vanilkovým pudinkem. Vybojovala jsem to, ale na sdílení to není, protože jsem při záchraně jela od oka a nepoužila všechen předpřipravený krém. Proto přikládám recept na citrónový krém z blogu pradobroty.cz, kde jsem našla inspiraci k této mrkvové cukrařině.
KRÉM:
250 g mascarpone
250 g tučného tvarohu
100 g cukru moučka
Štáva z ½ citronu
0,5 lžičky vanilkového extraktu nebo semínka z vanilkového lusku
Mascarpone vymícháme (raději ručně) s cukrem do hladké hmoty (pouze krátce, ať mascarpone nezřídne). Tvaroh přidáváme do krému po lžičkách a opatrně zašleháme. Na závěr vmícháme citrónovou šťávu a vanilkový extrakt.
Další tipy:
- Mám ráda kombinaci mrkve a pomeranče. Proto jsem do těsta (a i do krému) jsem přidala pár kapek pomerančového oleje. Pomerančový olej lze částečně nahradit pomerančovou kůrou (v bio kvalitě) a pomerančovou šťávou.
- EAT-fit Special můžete nahradit EAT-fit Bešamel nebo EAT-fit UNIVERSAL a přidat zarovnanou lžičku kypřícího prášku.
Autor: Eva Toman
Aktualizace: 27.1.2023