Blog
Velikonoční mazanec
4.4.2022
SUROVINY:
200 g EAT-fit RUSTIKAL
50 g samokypřící EAT-fit SPECIAL (nebo EAT-fit UNIVERSAL či BEŠAMEL + 2 g kypřícího prášku)
4 g xantanu
60 g cukru (nebo 60 g xylitolu)
10 g čerstvého droždí (4 g instantního droždí)
1 g soli
kůra z jednoho citrónu (bio nebo bez chemického ošetření)
4 zarovnané lžíce rozinek + 2 lžíce rumu
10 g jemně mletého psyllia + 125 ml vlažné vody
1 malé vejce
100 g jogurtu
100-125 ml vlažného mléka
2 lžíce sádla + trocha horké vody
+ hladká rýžová mouka/škrob na podsypání
+ pečící papír
+ kulatá pečící nádoba s vyšším okrajem (jénské sklo, dortová forma)
POSTUP:
- Opláchnuté rozinky zalijeme rumem. Čím déle se budou louhovat, tím lepší to bude.
- Odvážíme a odměříme si všechny ostatní suroviny.
- Ze lžičky mouky (EF Universal, EF Bešamel nebo jakákoliv jednodruhová mouka), trošky vody, trošky cukru a čerstvého droždí necháme vzejít kvásek. Vše dobře rozmícháme a necháme 10-15 minut na teplém místě). Pokud používáme sušené droždí, tento krok vynecháme.
- Jemně mleté psyllium dobře rozmícháme ve vlažné vodě. Stačí až před kompletací těsta. Jemně mleté psyllium s vodou velmi rychle houstne.
- Mouky smícháme s xantanem, cukrem, solí, citrónovou kůrou (případně také s instantním droždí a kypřícím práškem, pokud nepoužijeme droždí čerstvé a samokypřící směs).
- Do suché směsi přidáme vejce, rozinky s tuzemákem, jogurt a gel z psyllia a nejprve lehce vařechou/vidličkou a potom rukou propracujeme všechny ingredience do drobivého těsta. Teprve pak postupně (a dle potřeby) přidáváme vlažné mléko a ručně nebo pomocí vařečky uhněteme pevné hladké těsto.
- Těsto dáme v míse zakryté poklicí nebo fólií kynout na cca 1 hodinu na teplé místo.
- Připravíme si nádobu na pečení - optimálně kulatou s vyšším okrajem (např. jénské sklo, průměr cca 20 cm), která nám podrží tvar. Tu vyložíme velkým kusem pečícího papíru, který zmačkáme a vložíme do nádoby. Mazanec bude mít pečící papír ze všech stran (dno i obvod).
- Pak rozpustíme 2 lžíce sádla, necháme ho mírně zchladnout a větší část sádla zapracujeme do vykynutého těsta (trochu si necháme na potření vykynutého mazance). Těsto tuk krásně nasaje.
- Těsto ze zapracovaným sádlem vyklopíme na (hladkou rýžovou moukou nebo škrobem) pomoučený vál a zpracujeme z něj bochánek ve tvaru mazance, který přemístíme do pečícím papírem vyložené pečící nádoby. Nezapomenem žiletkou nebo ostrým nožem naznačit tvar kříže.
- Necháme kynout dalších 45 až 60 min na teplém místě. Pozor na překynutí nebo rychlé vykynutí. Méně je více.
- Vykynutý mazanec potřeme mašlovačkou zbylým sádlem (zalitým a rozmíchaným se lžící horké vody).
- Pečeme v troubě vyhřáté na cca 220°C (bez horkého vzduchu, jen horní a spodní ohřev) se záparou (hrnek horké vody opatrně vlijeme do starého pekáče na dně trouby) nejprve 10 minut a pak dalších 30-40 minut při teplotě 190°C. V případě, že se mazenec začne připalovat, přikryjeme ho alobalem a dopékáme pod ním. Propečení testujeme pomocí špejle.
- Upečený mazanec necháme ještě chvíli v pečící nádobě a teprve potom lehce vyklopíme a necháme zchladnout na mřížce.