0,00 Kč0

Blog

Vajíčková pomazánka s křenem a její vegan varianta

19.4.2022

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM

Také se Vám doma nahromadila vařená vejce a hledáte recept na pomazánku? Zkuste tu naši s křenem.

Čerstvý křen má hodně vitamínu C, antivirotické a antibakteriální účinky, podporuje trávení i vstřebávání živin z jídla a "čistí" střeva. Za mě skvělá a tak trochu zapomenutá surovina. Vyhnout by se jí měli snad jen lidé s problematickým žlučníkem a dvanácterníkem.

SUROVINY:
4 natvrdo uvařená vejce 
4 lžíce kvalitní majonézy
2-4 lžíce najemno nastrouhaného křenu
sůl dle chuti

POSTUP:
Natvrdo uvařená vejce oloupeme a nakrájíme (nebo nastrouháme) na malé kousky. Já je porcuji pomocí kráječe na vajíčka postupně ve 3 směrech (podélně, na štorc a s pootočením). Vejce smícháme se 4 lžícemi majonézy, najemno nastrouhaným křenem a osolíme dle chuti.

Pomazánka chutná nejlépe namazaná na krající čerstvého chleba. Ten si můžete upéct například z některé z našich chlebových směsí. Pro kombinaci s vajíčkovou pomazánkou doporučuji nejvíc kmínovou klasiku (směs #eatfitkmin) nebo tmavý dýňový s vysokým podílem celozrnné pohankové mouky (#eatfitdyne).



VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA BEZ VAJEC

A protože v eatfit myslíme na všechna potravinová omezení, nedalo nám to a vyzkoušeli jsme i vaječnou pomazánku bez vajec. Základem je veganská majonéza z  cizrnového nálevu (tu jsme našli na webu pana Cuketky) doplněná o tofu a černou himalájskou sůl. Jak myslíte, že to dopadlo? Je vynikající a budeme ji dělávat častěji.

SUROVINY:
3 lžíce aquafaby (nálev z cirzny)
2 lžičky dijonské hořčice
1 lžíce citrónové šťávy
1/2 lžičky černé soli KALA NAMAK 
30 ml olivového oleje
150 ml slunečnicového oleje
1 balení tofu bez příchutě (nebo uzené bez lepku)
2-4 lžičky křenu (česnek nebo jiné bylinky dle chuti)


POSTUP:
1. Aquafabu dáme do vhodné nádoby spolu s hořčicí, citrónovou šťávou a solí (soli raději méně a pak dosolit dle chuti) a lehce prošleháme (ručním šlehačem).
2. Potom postupně zašleháváme všechen olej a šleháme dalších pár minut než nám začne tekutina houstnout do podoby remulády (majonézy). 
3. Tofu necháme odkapat a pak ho vidličkou nadrtíme na malé kousky.
4. Vše dobře promícháme, přidáme křen, česnek nebo další bylinky dle chuti.

Autor článku: Eva Toman

Zpět