Blog

Bezlepkový knedlík hrnkový na páře a pod ubrouskem vařený
10.8.2022
BEZLEPKOVÝ KNEDLÍK HRNKOVÝ na páře a pod ubrouskem vařený
Žádná bílá kynutá buchta, kterou pořídíte v supermarketu. Toto je poctivý domácí hrnkový knedlík a navíc bez lepku. Ani vídeňák ani nok a oslizlý není ani omylem. Hrnkový proto, že se vaří v hrníčku. Je snadné ho připravit a lze jej uchovat a úspěšně ohřát i následující den.
SUROVINY na 4 porce:
1 hrnek bezlepkové směsi EAT-fit UNIVERSAL
½ hrnku burisonů
1 hrnek mléka
2 vejce
2 lžíce oleje
1 čajová lžička soli
1 hrnek = cca 400 ml
Postup:
Nejprve si připravíme 3 hrnky. Ty velmi dobře vymažeme sádlem nebo máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo EAT-fit Universal.
Nejprve si připravíme 3 hrnky. Ty velmi dobře vymažeme sádlem nebo máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo EAT-fit Universal.
EAT-fit UNIVERSAL prosejeme přes síto (kvůli provzdušnění) a smícháme v míse s burisony a solí. Oddělíme žloutky od bílků, bílky necháme stranou. Žloutky spolu s olejem a mlékem přidáme do suché směsi a dobře promícháme. Z odložených bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a ten opatrně zapracujeme do knedlíkového těsta.
Hotové těsto (je docela řídké) vlijeme do vymazaných a vysypaných hrníčků do max cca 2/3 výšky hrníčku.
Vaříme v páře a pod ubrouskem 30 minut. Pro vaření v páře doporučujeme použít široký vysoký hrnec vyložený sítkem pro ohřívání knedlíků. Ubrousek pod pokličkou pomáhá tomu, aby knedlíky nebyly na povrchu oslizlé.
Uvařené knedlíky vyklopíme na pracovní plochu a krájíme pomocí nitě.
Autor: Eva Toman
Autor: Eva Toman