Blog
Jablečný jáhelník
13.1.2023
Znáte jáhelník? Doma jsme ho nikdy nepekli. Znala jsem ho jen ze školní jídelny a i tam mi vždycky velmi chutnal. Od té doby, co je s námi bezlepková dieta vařím jáhly občas jako přílohu. Bylo tedy jen otázkou času, kdy dojde i na jáhelník. A po několika různých pokusech pro vás jednoduchý recept s tajnou ingrediencí, která jáhelník vystřelí chuťově do gurmánského nebe.
Moji tajnou jáhelníkovou ingrediencí je perníkové koření a plátky mandlí. Proč nepoužít perníkové koření v průběhu celého roku.
POSTUP
DALŠÍ TIPY
Jáhly, rozinky i koření pořídíte na eatfitshop.cz.
Moji tajnou jáhelníkovou ingrediencí je perníkové koření a plátky mandlí. Proč nepoužít perníkové koření v průběhu celého roku.
SUROVINY:
4 větší jablíčka
4 větší jablíčka
1 hrnek jáhel (250 ml)
2 lžíce rozinek
2 lžíce rumu
4 větší dobrá vejce
1 lžíce cukru moučka
½ lžičky skořice
½ lžičky perníkového koření
trocha másla a bzlp strouhanky na vymazání formy
mandlové plátky na ozdobu
POSTUP
- 2 lžíce rozinek necháme máčet ve 2 lžících rumu.
- Jeden hrnek jáhel spaříme přes cedník dvakrát horkou vodou a dáme je vařit spolu s dvěma hrnky vody a ¼ lžičkou soli do měkka. Trvá to 10-15 minut. Pozor na připalování. Vaření na menší výkon je lepší. Jáhly necháme po uvaření vychladnout.
- Troubu necháme rozehřívat na 160°C.
- Menší pekáček nebo malou zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Žloutky, cukr (dle chuti, nám stačí 1 vrchovatá lžíce), rozinky i s rumem a ½ lžičky skořice zamícháme do uvařených jáhel.
- Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu (alespoň 2 minuty) a sníh opatrně pomocí stěrky vmícháme do jáhlové hmoty.
- ½ jáhlové hmoty navrstvíme do vymazané a vysypané nádoby, nastrouháme na ni 5 velkých oloupaných jablek, posypeme perníkovým kořením a přikryjeme druhou polovinou jáhlové směsi. Vršek jáhelníku zasypeme plátky nebo kousky mandlí.
- Pečeme ve vyhřáté troubě odkryté asi 50 minut. Kontrolujeme vpichem špejlí, zda se hmota nelepí.
DALŠÍ TIPY
* Jáhly vařívám většinou ve větším množství. První den je máme jako přílohu k pečenému kuřetí nebo rybě a druhý den je jáhelník. Proto používám trochu víc soli než je při vaření jáhel pro jáhelník obvyklé. Obvyklá je jen špetka soli.
** Jáhelník je vynikající i na studeno druhý den. Místo strouhaných jablek můžete použít čerstvé, mražené nebo kompotované meruňky. Jáhelník se dělává i ze sušených švestek. Já mám v plánu příště zapojit i tvarohovou vrstvu.
** Jáhelník je vynikající i na studeno druhý den. Místo strouhaných jablek můžete použít čerstvé, mražené nebo kompotované meruňky. Jáhelník se dělává i ze sušených švestek. Já mám v plánu příště zapojit i tvarohovou vrstvu.
Jáhly, rozinky i koření pořídíte na eatfitshop.cz.