Blog
Zvedni si náladu po italsku. Postup na bezlepkové Tiramisu krok za krokem.
30.6.2023
Tiramisu bez lepku
Naprosto výjimečný italský dezert vynikající svou vyváženou chutí a jednoduchou přípravou. Velkým bonusem je také to, že se nepeče. V letních vedrech nenahraditelné řešení.
Tradičně se krém na Tiramisu dělává ze žloutků, cukru, mascarpone a sněhu z bílků. Tady jsme vejce nahradili šlehačkou. Díky šlehačce je krém lehký a krémový.
Suroviny:
Naprosto výjimečný italský dezert vynikající svou vyváženou chutí a jednoduchou přípravou. Velkým bonusem je také to, že se nepeče. V letních vedrech nenahraditelné řešení.
Tradičně se krém na Tiramisu dělává ze žloutků, cukru, mascarpone a sněhu z bílků. Tady jsme vejce nahradili šlehačkou. Díky šlehačce je krém lehký a krémový.
Suroviny:
- 100 ml studeného silného espressa nebo kávy
- 100 ml mandlového likéru amaretto
- bezlepkové cukrářské piškoty (lady fingers neboli saviordi)
- 250 g mascarpone
- 80 g třtinového cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka vanilkového lusku
- 200 g smetany ke šlehání
- 1 lžíce kakaového prášku
- + skleněná mísa, ve které budeme dezert servírovat (rozměry cca 12x16x5 cm) nebo 4 skleněné pohárky
- Mandlové amareto můžete nahradit višnovým likérem nebo rumem, bude to však trochu něco jiného.
- Tiramisu můžete udělat i z klasických piškotů, ale ty cukrářské chutnají trochu jinak a v tomto případě se počítá i tvar.
- Nemáte-li doma cukr moučku, projeďte hrubší cukr krátce mixérem.
- Na bezmléčné tiramisu použijte silk tofu, trochu nemléka a veganskou šlehačku.
- Na uvedené množství krému bude stačit i menší balíček piškotů (80 g)
Postup:
- V ploché nádobě smíchejte vychlazené espresso s amarettem a nechejte v ní máčet první várku piškotů.
- Ve velké míse smíchejte ručně a nebo na nízké otáčky mascarpone, cukr a vanilkový extrakt, dokud nezískáte hladkou a krémovou směs.
- Postupně přidejte vyšlehanou šlehačku a jemně pomocí stěrky vmíchejte do mascarpone krému, aby se vše dobře spojilo.
- Piškoty nasáklé kávovou směsí pokládejte do dezertní mísy, dokud nepokryjete celé dno.
- Na vrstvu piškotů naneste polovinu mascarpone krému.
- Opakujte postup s další vrstvou namočených ladyfingers a zbytkem mascarpone krému.
- Vršek postypte pomocí sítka kakaovým práškem.
- Nechte tiramisu alespoň dvě hodiny odpočinout v lednici, nejlépe přes noc.
- Před podáváním můžete posypat ještě jednou kakaem.
- Nakrájejte na porce a servírujte nebo se do dezertu pusťte tak jako u nás doma rovnou z misky.
Pro další bezlepkové tipy koukněte na EAT-fit: Boží zboží bez lepku.
Nepřehlédněte ani naši letní výprodej na www.eatftishop.cz.