0,00 Kč0

Blog

Recept na šlehačkovou roládu bez mouky, bílého cukru a mléka

27.7.2023

Šlehačkovou roládu dělávala už moje babička. Její lehkost ocení snad úplně každý. Navíc ta elegance, black and white, čokoládově hnědá a sněhobílý kontrast. Navíc se jedná o poměrně snadnou záležitost, když se ví, jak na to. Koukněte na náš recept, ve kterém se obejdete nejen bez mouky, ale i bez bílého cukru. A pokud vás trápí alergie na kravské mléko, vězte, že šlehačkovou roládu zvládnete i bez šlehačky.

Suroviny:

Postup:

  1. Troubu začneme zahřívat na 180°C.
  2. Oddělíme bílky od žloutků.
  3. Žloutky vyšleháme s xylitolem (nebo cukrem) do světlé pěny. Do pěny přes síto přesejeme 2 vrchovaté lžíce kakaa a pomocí stěrky opatrně (tak, aby nám neklesla pěna) zapracujeme kakao do vaječné hmoty.
  4. Bílky vyšleháme do velmi pevného sněhu a opatrně zapracujeme do vaječné hmoty.
  5. Plochý plech vyložíme pečícím papírem, potřeme kouskem másla (nebo jiného tuku) a vaječnou hmotu rozprostřeme po pečícím papíru. Cílíme na tvar obdelníku.
  6. Pečeme na 180°C na spodní i horní ohřev 8 až 10 minut.
  7. Upečené těsto přikryjeme čistou utěrkou, přiklopíme druhým plochým plechem a otočíme tak, aby byla utěrka dole. Odklopíme horní plech, opatrně sundáme s rolády pečící papír, roládu zarolujeme pomocí utěrky a necháme vychladnout.
  8. Šlehačku (nebo rostlinnou smetanu ke šlehání) vyšleháme do tuha a rozetřeme na rozrolovanou roládu, kterou vzápětí opět zarolujeme, zabalíme do fólie a necháme v lednici dobře vychladit.
  9. Pak krájíme na jednotlivé plátky.

TIP: Rostlinnou smetanu je dobré dát před šleháním vychladit do lednice na několik hodin. Smetana jde však vyšlehat i bez toho, jen to trvá klidně i 4-5 minut.

Zpět