Zrna mechanicky loupané pohanky, která jsou zlomená na půl. Proto Lámanka. Určena k přípravě příloh, karbanátků, k zahušťování polévek, jogurtů, přesnídávek. Výhoda lámanky spočívá v přímém nasáknutí tekutiny při pouhém namočení zrna, jelikož aleuronová vrstva byla při loupání narušena zlomem. Proto je nejvhodnější ji konzumovat bez varu, stačí jen spařit ne vroucí vodou. Základní příprava pohanky: Pohanku lámanku nasypeme do nádoby a zalijeme převařenou ne vroucí vodou. Přibližně v poměru 1:1a půl – 2 (pohanka:voda). Platí, čím více vody, tím řidší kaše. Proto vody raději méně. Teplota vody by neměla přesahovat 80°C, abychom zbytečně neničili Rutin. Potom nádobu s pohankou přikryjeme a necháme naměknout 20 minut. Můžeme dát pod peřinu, jako za časů našich babiček. Pokud použijeme pohanku jako přílohu, ochutíme ji osmahlou cibulkou na oleji či česnekem na olivovém oleji, které osmahneme do „sklovata“. Hotovou pohanku stačí s cibulí nebo česnekem smíchat a osolit.
Kód: | 1667 |
Výrobce: | Šmajstrla |
Země původu: | ČR |
Složení: | zlomky mechanicky loupané pohanky |
Velikost balení: | 400 g |
Skladování: | Skladujte na tmavém a suchém místě |
Energetická hodnota (kj/kcal): | 1490/355 |
Tuky (g): | 2.8 |
Z toho kyseliny (g): | 0.6 |
Sacharidy (g): | 68 |
Z toho cukry (g): | 0.8 |
Bílkoviny (g): | 12.2 |
Sůl (g): | 0.6 |
Alergeny | bez alergenu |