Může být označovaná také jako bílá a v našich zeměpisných šířkách se používá k nakládání, do marinád a k výrobě hořčice. Indové jsou při jejím použití podstatně kreativnější. Žlutá a černá hořčičná semínka jsou v jihoindické kuchyni obzvláště důležitá a před použitím do Ghee (přepuštěné máslo) se praží, čímž dostane ostrá chuť ořechový nádech. Opražená semínka skvěle chutnají na rybě nebo zelenině. Kromě toho jsou součástí kari-past a kořenících směsí.
Semínka hořčice jsem se naučila v kuchyni používat při svém prvním au-pair pobytu v Londýně. Měla jsem velké štěstí na skvělou indickou rodinu a kromě angličtiny jsem do sebe nasála také kouzlo indické kuchyně. Moje anglická rodina (dodnes jsme v kontaktu) měla kořeny v Punjábu a ženské vařily špičkově. Naučily mne semínka hořčice rozpálit spolu s kuminem (římský kmín) v oleji (tak dlouho, než začnou pukat) a teprve pak přidat cibuli a česnek (základ pro punjabskou hráškovou rýži) nebo další koření (masová nebo zeleninová korma).
Kdo rád experimentuje, může hořčičná semínka také nakličovat a tyto chutné lehce ostré klíčky použít na ozdobení polévek, sendvičů nebo salátů.
Návod na klíčení: Hořčici se vyplatí namočit (na alespoň 5-6 hodin, můžeme i více), její slupka je totiž docela pevná, voda ji změkčí a klíček bude moci snázeji ven. Namočená a propláchnutá semínka umístíme do misky s navlhčenou vatou nebo papírovou kuchyňskou utěrkou a pravidelně je rosíme. Doba klíčení je 3-9 dní, podle okolních podmínek. Sonnentor uvádí ideální teplotu 18-20 °C, já ji běžně klíčím v kuchyni při teplotě 20-23°C. Pokud ji nakličujeme v nakličovadle, semínka občas proplachujeme. Semínka musí být celou dobu ve vlhkém prostředí. Pokud vyschnou, růst se zastaví.
Kód: | 341 |
Výrobce: | Sonnentor |
Složení: | semínka hořčice žluté bio (Sinapis alba) |
Velikost balení: | 120 g |
Skladování: | Skladujte na suchém a temném místě |
Alergeny | hořčice |