Houževnatec jedný neboli shiitake je medicinální houba, kterou zná pravděpodobně celý svět nejčastěji jako tradiční a velmi chutnou součást asijských pokrmů. Kromě chuti ale vyniká také svým léčebným potenciálem. Pomáhá s optimalizací imunitního systému, v boji proti bakteriím i virům. Vyzkoušejte je ve vaší kuchyni a přidejte trochu zdraví do každého sousta.
Sušenou houbu je potřeba před použítím alespoň 30 minut máčet a potom důkladně uvařit.
Shitake má příjemnou chuť a masitou konzistenci, takže se jedná o vynikající náhražku masa. Velmi populární je tedy mezi vegetariány a vegany, a to i díky vysokému obsahu bílkovin. Hodí se ovšem také do tradičních houbových pokrmů. Jinak ji lze využít mnoha způsoby, protože ji můžete dusit, smažit a grilovat, hodí se jako přísada do polévek, omáček, salátů anebo k těstovinám. Vzhledem k tomu, že shitake zasytí, ale netloustne se po ní, lze ji doporučit rovněž při různých dietách.
Recept na rychlou omáčku ze shitake: bude vám stačit zhruba 50 g houby, kterou pokrájíte a následně s olejem či máslem vložíte do misky. V „mikrovlnce“ pak necháte shitake necelých 5 minut změknout. Potom dáte do hrnce, přidáte mouku, 150 ml mléka (klidně i sojového) a pár minut povaříte. Omáčka se hodí jak k masu, tak k sóje.
Kód: | 11394 |
Výrobce: | Zdraví z přírody |
Země původu: | Česká republika |
Složení: | sušené Shii-Take (Houževnatec jedlý) |
Velikost balení: | 50 g |
Skladování: | Skladujte v suchu a chladu. Chraňte před slunečním zářením. |
Energetická hodnota (kj/kcal): | 1124/269 |
Tuky (g): | 1,3 |
Z toho kyseliny (g): | 0 |
Sacharidy (g): | 31 |
Z toho cukry (g): | 6,8 |
Vláknina (g): | 0 |
Bílkoviny (g): | 17 |
Sůl (g): | 0,15 |
Alergeny | bez alergenu |