Blog
4.4.2022
Velikonoční mazanec
Dříve se nosil do kostela. Teď si ho většinou sníme v pohodlí domova. Těším se na něj stejně jako v zimě na vánočku. Svůj první mazanec jsem pekla na výšce v remosce. Neříkám, že to bylo úplně jednoduché, ale teprve bez lepku je pečení mazance to pravé dobrodružství. Trvalo to několik placáčků než se nám podařilo upéct nadýchaný a pružný mazanec bez lepku a koktejlu přídatných látek. Recept na voňavý a rozinek plný velikonoční zázrak je tady.
Detail
29.1.2022
Mrkvičkový dort nebo cupcakes
Mrkvový dort? What? Řekla moje dcera a vyhnula se mu obloukem. Vy však neutíkejte. Chutná opravdu skvěle. Mrkev dává těstu kromě zajímavé barvy také vláčnost, vlákninu a vitamíny. Navíc je opravdu jednoduché ho upéct. Pokud se nebojíte zapatlat si ruce krémem, pojďte do toho. Natrénujte miniverzi doma a příště můžete péct z dvojité dávky na narozeninovou párty.
Detail
28.12.2021
Cizrnová pomazánka neboli HUMUS třikrát jinak
Cizrnový humus je tak dobrý, že se o něm ví snad ve všech koutech světa. Pokud ho ještě neznáte, určitě vyzkoušejte. V článku najdete recept hned na dvě docela tradiční varianty a jako bonus alternativu z pečené dýně.
Detail
21.12.2021
Maďarské vánoční bejgli
Tři roky jsme bydleli v Budapešti a měli tak více než dost příležitostí nakouknout pod pokličky tamních kuchařů, pekařů a cukrářů. Například Vánoce jsou těm našim docela podobné, drobné rozdíly se však najdou. Jedním z nich je cukroví. Maďaři cukroví nepečou a nepečou ani vánočku. Pečou totiž bejgli - záviny z tuhého nekynutého těsta z kvasnic plněné rozmanitými náplněmi marcipán nevyjímaje. Bejgli nechybí o Vánocích snad v žádné domácnosti. Od začátku prosince na Vás totiž bejgli začnou útočit ze všech stran. Jsou jich plné supermarkety, pekařství i cukrárny. A v těch nejlepších cukrárnách se na ně stojí fronta jako u nás na kapra. Vyzkoušejte si letos upéct vlastní bejgli bez lepku. Měla jsem možnost porovnat a své originální předloze se více než podobá.
Detail
21.12.2021
Marokánky
Milované cukroví mého muže jsou marokánky. Každý rok si jich připravuje dvojitou dávku a recept má více než vychytaný. Neboj se popustit uzdu své fantazii a přizpůsob si marokánky svým vlastním chutím. Záměnou ořechů a sušeného ovoce při dodržení hmotnostních poměrů chybu neuděláš.
Detail
20.12.2021
Ořechy plněné kávovým krémem
Ořechy plněné kávovým krémem budou hvězdou každého talíře s cukrovím. S tou správnou moukou jsou ořechy technicky překvapivě jednoduché. Drobnou daní za skvělé cukroví je jejich časová náročnost. Pokud totiž nemáte k dispozici ohromný počet formiček, připravte se na pečení v několika etapách. Krém si připravuji z důvodu úspory času rovnou ve větší dávce a použiji ho i do kávových dortíků nebo vosích úlů.
Detail
16.12.2021
Bramborovo-mozarellové tyčinky
Slané křupaní je to, co celiakům často chybí. Bábovka, buchty, cukroví, to všechno se nějak zvládnout dá. Ale bezlepkové tyčinky, preclíky a slané sušenky bývají v bezlepkovém světě nedostatkovým zbožím. Koukněte, jak se se slanou výzvou vypořádala Eva Antoczyková. Její slané dobroty, které pouští do světa pomocí cukrářského zdobícího sáčku, nemají chybu. Tyčinky, preclíky, písmenka, nic není nemožné.
Detail
15.12.2021
Umění správného balení
Jak jste na tom s balením? Myslím pečiva. Takové to jiné balení neprovozuju (už několik let) a vánoční dárky u nás (právě těch několik let) balí manžel, protože mu to prostě jde líp než mně. Balení pečiva je však moje doména a mám pro Vás dnes několik tipů, jak na to.
Detail
14.12.2021
Žloutkové ořechové řezy
Žloutkové řezy s ořechy jsou další sázkou na jistotu. Dělávala je manželova kmotřička, jako jediná z celé rodiny, a my se po nich mohly utlouct. I v bezlepkové variantě jsou velmi jednoduché, rychlé a neuvěřitelně dobré. Ilustrační foto je důkazem, že přijdou k duhu kdykoliv a nejen na Vánoce.
Detail
14.12.2021
Detail
Makové linecké s lemoncurd
Moje nejoblíbenější cukroví. Pokud zůstanete jen u varianty s povidlím, tak je také super jednoduché. Citrónový krém je časově trochu náročnější, ale pokud máte rádi citrónovou chuť, rozhodně vyzkoušejte. Lemoncurd se dá čas od času pořídit také v obchodě (narazila jsem na něj v Mark/Spencer a jednou také v Lídlu). Domácí je však domácí. Letos budu Lemoncurd dělat poprvé z třtinového moučkového cukru a udělám si rovnou dvojitou dávku.